Opalovací krém - jak vybrat ten správný?

Před slunečními paprsky by se měl chránit každý z nás. Jinak nám hrozí spálení pokožky, pleť vám bude rychleji stárnout a také je tu věčně hrozivý strašák - rakovina kůže. Poradíme vám, jak se rychle zorientovat při výběru skutečně účinného opalovacího krému.

opalování

 

SPF (sun protection factor) - faktor ochrany před sluncem

 

Jste z obrovského množství opalovacích krémů a olejů zmateni? A co ty čísla, která jsou uvedená na obalu, jsou pro vás nepochopitelnou matematickou řadou? Jak se v tom vyznat? Tento faktor uvádí, kolik paprsků UVB záření se nám s konkrétním přípravkem vstřebá do pokožky.

 

Pokud je na obalu napsáno třeba SPF 20, znamená to, že takový krém či olej umožní pouze jedné dvacetině paprsků, aby se vstřebala do pokožky. Tudíž se bezpečný pobyt na slunci prodlouží až 20x. Bezpečným pobytem na slunci se rozumí čas, kdy naší pokožce nehrozí zčervenání. Záleží na tom, jak rychle se vaše pokožka umí spálit.

 

Když jste spálení po pouhých 15 minutách na sluníčku, pak vám SPF 20 zaručí, že můžete pobýt na sluníčku dokonce až 300 minut (5 hodin). Tedy přesněji řečeno by to měl takový krém či olej zaručit, ale jedná se jen o teorii. V praxi musíte zohlednit spoustu dalších věcí, které na to mají vliv - koupání, otírání ručníkem, pot a další. Proto se také dle odborníků musíme po 2 hodinách opět namazat. Doporučuje se používat krémy s minimálním faktorem - SPF 15. 

 

Jaký jste fototyp?

 

Měli byste znát svůj fototyp, neboť je základní informací, podle které pak vybíráte opalovací krém, olej. Ve světě existuje 6 fototypů, ale u nás se fototypy rozdělují do 4 základních (nejsvětlejších) skupin. Máte zrzavé či blonďaté vlasy, modré oči a světlou pokožku s obrovským množstvím pih? Pak jste fototyp 1 a vaše pokožka je tedy vysoce citlivá. Po velmi krátké době vám na slunci zčervená. I když se namažete krémem, bezpečný pobyt na slunci bude trvat pouhých 5 - 10 minut.

 

Do fototypu 2 se řadí blonďaté či plavé vlasy, zelené či modrošedé oči, s pletí světlou (broskvový nádech) a se spoustou pih. U těchto lidí trvá bezpečný pobyt na slunci maximálně 20 minut. Hnědé vlasy, hnědé či šedé oči, světle hnědá pokožka, jež skoro nikdy nezčervená a dobře se opaluje, patří do fototypu 3. Tím pádem se jim prodloužil bezpečný pobyt na slunci až na půl hodiny. Pokud máte tmavě hnědé nebo černé vlasy, tmavé oči, olivovou pleť, vaše pokožka nerudne, hnědne přirozeně a bez problémů, tak patříte do posledního fototypu 4. U tohoto fototypu je bezpečný pobyt na slunci maximálně 50 minut.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies