Opalovací krém - jak vybírat

Svou pokožku musíte před nadměrným množstvím slunečního záření chránit. Opalovací krém však není univerzální prostředek. Chrání pokožku jen po určitou dobu a každý typ kůže jinak.

Ležící ženy v plavkách

Opalovací krémy – reakce kůže

Sledujte bedlivě svou kůži. Jak reaguje na slunce a teplo. Jakákoli změna - nadměrné zčervenání, změna pigmentových znamének, vyrážka, svědění svědčí o špatném přístupu k pokožce. Pokud zjistíte podobné projevy, je bezpodmínečné zvýšit ochranný faktor.
Hlavním úkolem opalovacích prostředků je zklidnění a regenerace kůže - především obnovení vlhkosti a pružnosti. Patří sem hydratační mléka, oleje a spreje.

Ozonová vrstva

Ztenčila se ozonová vrstva, což je nejmarkantnější hlavně nad Austrálií a Novým Zélandem, ale v určité míře se to týká celého světa. Vědci zjistili, co kůži opravdu škodí, proto se v poslední době velmi dbá na krémy s vysokým faktorem, přestože nám dříve stačila pouze "šestka".

Faktory opalovacích krémů

Dnes se sice běžně prodávají krémy s faktorem 2, 4. Ty už ale nejsou dostačující pro péči o pokožku vystavenou slunci. Faktory opalovacích krémů se rozdělují takto:

  • 15 a némě – mírný stupeň ochrany
  • 15 – 30 – střední stupeň
  • 30 a více – vysoký stupeň

Další podstatnou věcí je rozetřít opalovací krém na tělo v dostatečné vrstvě. Nešetřete, používejte silné vrstvy krému a roztírejte je na všechny partie, vystavené slunci. Další zásadní chybou je slunění přes poledne. V tuto dobu jsou ultrafialové paprsky nejnebezpečnější.

Opalovací krémy – informace na obalech

Rozvoj opalovacích prostředků může uživatele zmást. Na obalech se objevují zkratky, které udávají, proti jakému záření a v jaké míře působí.

  • SPF – faktor, který chrání proti UVB záření
  • IPD nebo PPD – širokospektré krémy, eliminují také vliv UVA paprsků

První pomoc při spálení sluncem

Může se stát, že se spálíte, třeba zapomenete-li si namazat některou okrajovou část těla. Úlevu přináší chlazení postiženého místa. Stačí obklad studenou vodou nebo vychlazený odvar z černého či zeleného čaje, případně obklad s jogurtem nebo tvarohem. Také se doporučují přípravky, obsahující kyselinu pantotenovou, která podporuje hojení a obnovu kůže.

 

 

Léto je krásné, slunce však zrádné. Proto si jej užívejte pod vrstvou ochranného prostředku.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies