Opakovaný zánět močového měchýře u mužů

Časté nucení na močení, řezání při močení i po něm, bolest v podbřišku, zakalená a zapáchající moč patří k nejčastějším příznakům zánětu močových cest. Přestože se s tímto problémem potýkají zejména ženy, může postihnout i muže.

Mužské břicho

Infekci močových cest neboli cystitidu způsobuje bakterie Esterichia coli, která běžně vyskytuje v zažívacím traktu každého z nás. Jedná se o bakterii, jež se stará o likvidaci zdraví nebezpečných bakterií, tudíž je její existence v lidském těle velmi prospěšná. Přesto když se tato bakterie proti proudu moči dostane do močové trubice a dále do močového měchýře, kde se usadí a začne se množit, může způsobit velké zdravotní komplikace.

E-coli

Ptáte se, jak je možné, že ženy trpí na zánět močového měchýře častěji, když infikace probíhá stejnou cestou i u mužů? Odpovědí jsou anatomické poměry, konkrétně tedy délka močové trubice, která je u mužů podstatně delší než u žen. Mužský organismus má tedy před proniknutím do močového měchýře delší dobu na boj s touto bakterii. Ani přesto není zánět močového měchýře u mužů nic výjimečného.

Příčin tohoto onemocnění je mnoho, mezi ty nejčastější patří prochlazení, zadržování močení, nedostatečný přísun tekutin, ale také nechráněný pohlavní styk, časté střídání sexuálních partnerů, nedodržování hygieny při sexu či anální sex. Pokud tedy chcete minimalizovat možnost nákazy, je vhodné tělu dodávat potřebné množství tekutin, dostatečně se oblékat a dodržovat hygienu při i po pohlavním styku.

Když už vás tato nemoc přeci jen dostihne, můžete se zkusit vyléčit pomocí volně prodejných léků, které vám doporučí v jakékoli lékárně. Jestliže nebudete chtít nenechat nic náhodě, navštivte svého lékaře, který vám předepíše antibiotika. Léčbu antibiotiky je možné podpořit i konzumací brusinkových tabletek či brusinek samotných. Bohužel i přes dostatečnou léčbu se tato komplikace může neustále vracet. Jakmile tato situace nastane, neváhejte a zamiřte za urologem, který doporučí další postup.

Většina mužů se k tomuto onemocnění staví „jako chlapi“, takže lékaře nenavštíví, protože si myslí, že „to přejde“. Je sice možné, že příznaky samovolně vymizí, ale neděje se tak pravidelně. V případě přechození tohoto onemocnění navíc zvyšujete riziko recidivy. Neléčený zánět močového měchýře může vést až k onemocnění ledvin, tak to nepodceňte a pro jednou, pánové, udělejte výjimku a navštivte lékaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies