Odstranění mateřských znamének

Mateřská znaménka mohou být nebezpečná. Přečtěte si, kde a jak si je můžete nechat odstranit.

Odstranění znaménka na tváři

<!-- -->

Kdy znaménko odstranit?

Mateřská znaménka si občas vyberou nejméně vhodná místa na těle, kde neustále překážejí nebo mají nevzhledný či velký tvar. Znaménka ale nepůsobí pouze estetický problém, někdy mohou schovávat i zdravotní potíže, kterých si na první pohled nemusíte vůbec všimnout. Proto je důležité čas od času mateřským znaménkům věnovat trochu pozornosti a sledovat jejich vývoj.

Zajít k lékaři byste měli při dlouhodobém svědění mateřských znamének, jejich zvětšování, krvácení, vyvyšování nebo při změně jejich barvy. Tyto náhlé změny nepodceňujte, mohou znamenat onemocnění rakovinou kůže, která je velice zákeřná. Mateřská znaménka si můžete nechat vyšetřit digitálním dermatoskopem, s nímž může lékař jednoduše diagnostikovat, zda je znaménko v pořádku. Vyšetření digitálním dermatoskopem byste měli zařadit ke každoročním preventivním lékařským prohlídkám.

Chirurgické i laserové odstranění

Váš dermatolog zvolí způsob odstranění mateřského znaménka sám. Postup či výkon závisí na velikosti znaménka a v případě podezření nádorového bujení se provede histologické vyšetření, které určí, jak se znaménkem dále zacházet. Vybrat mezi chirurgickým nebo laserovým odstraněním znaménka si tedy vybrat můžete jen v případě souhlasu vašeho lékaře.

Odstranění laserem zdravotní pojišťovny nehradí a cena za jedno odstraněné znaménko se liší, většinou se ale pohybuje kolem 500 Kč. Při odstraňování více znamének najednou se často poskytují množstevní slevy. Odstraněním znaménka laserem trvá jen pár minut a je téměř bez bolesti, pacienti cítí pouhé štípání. Po dvou dnech se na ošetřeném místě vytvoří stroupek, který se během 14 dní sloupne. Po ošetření zpravidla žádné jizvy nezůstávají, místo je však nutné několik měsíců chránit proti slunci.

Chirurgické odstranění se provádí v lokální anestezii. Lékař znaménko vyřízne, místo po znaménku zašije a zhruba za týden se vytahují stehy. Po tomto zákroku zůstává malá jizva, která ale časem skoro zmizí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies