Odkud přišel Halloween?

V křesťanských zemích, ale i u nás v Čechách už několik stolení slavíme Dušičky, které připadají na 2. listopad. Pomalu se k nám ale vkrádá i svátek Halloween, který zbožňují hlavně děti. Odkud se k nám vlastně dostal a jaká je jeho podstata?

Vyřezané svítící dýně položené na slámě

Dušičky nebo chcete-li Památka všech věrných zemřelých či Památka zesnulých, každoročně připadá na druhý den v listopadu. Tento den vzpomínáme na všechny blízké, které s námi už nejsou a jako symbol věčnosti jim zapalujeme v místě jejich posledního odpočinku svíčku. Tento svátek se slaví ve všech křesťanských zemích zhruba od desátého století, tedy jednu celou tisícovku let.

Halloween je ale o pět století starší než naše křesťanské Dušičky a ačkoli se traduje, že Halloween pochází z USA, jeho kořeny jsou v Irsku a Skotsku. V pátém století našeho letopočtu Keltové začali slavit příchod nového roku a jeho patronem byl bůh Samhain, který byl zároveň i strážcem mrtvých. Keltové věřili, že na přelomu října a listopadu se duše zesnulých vracejí zpět na zem. Noc posledního říjnového dne se převlékali do různých masek, aby se tak ochránili před zlými duchy.

Ve většině světa se tyto dva svátky prolínají, a to už od konce šestnáctého století. V zemích, kde se Halloween slaví, se vydlabávají dýně, do nichž se následně vloží svíčka. O vydlabané dýni ale kolují zvláštní historky, které vyprávějí o Hrozném Jackovy. Jeho krutá povaha ho přivedla až na pokraj bezmocnosti, kdy jeho zlou duši nechtěli ani v pekle. Jack od té doby chodí po světě s vydlabanou dýní a stále hledá někoho, kdo by s ním sdílel jeho muka.

Děti ale podobné legendy příliš nezajímají a starají se hlavně o koledování. V maskách a strašidelných převlecích chodí od domu k domu, straší jejich obyvatele a vždy si vykoledují nějakou tu sladkost. V ČR se tento svátek zatím příliš neujal, ale vydlabanou dýni jako dekoraci si můžete letos udělat i vy. Odřízněte vršek dýně a lžící ji opatrně vydlabejte. Pak do ní ostrým nožem naznačte oči a strašidelná ústa či jakékoli jiné tvary a vložte svíčku. Takto vydlabaná dýně vydrží několik dní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies