Oddalte vznik vrásek

Nikdo nemá rád vrásky - jsou nesmazatelným projevem našeho stárnutí. Jejich tvorbu lze do určité míry zpomalit - je ale třeba začít s bojem již od útlého mládí.

Odraz oka v kulatém zrcátku

V médiích proklamovaným ideálem krásy je žena mladá a krásná, a tak není divu, že si něžnější část populace dělá vrásky z vrásek třeba už ve dvaceti. Paradoxem je, že sžíravým strachem ze stárnutí si na dřívější vznik vrásek opravdu můžete zadělat. Psychika má totiž na stárnutí pleti také velmi silný vliv. Přestaňte se obávat a raději pro svůj mladistvý vzhled něco udělejte.

Jak vznikají vrásky

Abyste věděli, jak lze vráskám vzdorovat, je třeba pochopit, jak vznikají. Mimické vrásky se rodí v důsledku častých stahů svalů v obličeji (tedy mimikou), kdežto statické jsou výsledkem postupného ochabování kůže. První mimické vrásky se objevují již po dvacátém roku věku, po třicítce se oslabuje hydratace pleti a pomalu se začínají objevovat i vrásky statické.

To, jak rychle vaše kůže ztrácí elasticitu, ovlivňuje váš životní styl (stravování, kouření, pohyb), ale i genetika, psychika a hormony. Čím je hladina hormonů nižší, tím méně je v těle aktivních látek. Velký podíl na množství statických vrásek má také míra péče o pleť. Mladí lidé často urychlují vznik vrásek nadměrným opalováním, které způsobuje vysoušení kůže a tím i ztrátu její elasticity.

Jak vzdorovat vráskám

Vrásky jsou přirozeným projevem stárnutí a dávají tváři výraz. Některé jsou vrásky doslova krásné – jedná se především o vrásky od smíchu, kdežto hluboké vrásky u kořene nosu prozrazují pesimismus a přehnanou starostlivost. Zvláštní je, že zatímco u žen jsou vrásky vnímány jako něco, co by se mělo skrývat nebo pokud možno redukovat, nad vrásky mužů nikdo nepřemýšlí. Opět je to dáno hloupým trendem dokonalých žen.

Jak tedy vzdorovat vráskám? Začněte už ve dvaceti – nepřehánějte to se sluněním (a před UV zářením pleť dostatečně chraňte), dodržujte pitný režim, nekuřte, používejte kvalitní krémy a dopřejte si občas saunu, která napomáhá hloubkovému pročištění pleti.

Proč ženy stárnou rychleji

Možná jste si všimli, že ženy mají vrásky v dřívějším věku než muži. Je to dáno hormony. Zatímco ženský estrogen kůži zjemňuje, mužský testosteron ji zesiluje - a tím činí proti vráskám odolnějším.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies