Oddalte šedivění vlasů

U každého z nás jednou nastane období, kdy mu začnou šedivět vlasy. Víte, co způsobuje ztrátu barevnosti vlasů a nebo jak tento proces, symbolizující postupující věk, co nejvíce oddálit?

Žena s rukou na rameni

Proč nám vlasy vlastně šediví?

Dle průzkumů anglické univerzity v Bradfordu, konkrétně pak institutu klinické a experimentální dermatologie, způsobuje šedivění vlasů řetězová chemická reakce, díky které vlasy bělí sebe samy zevnitř. To se stane ve chvíli, když v těle klesne hladina enzymu zvaného kataláza. Následkem poklesu tohoto hormonu se ve vlasech přestane odbourávat také zde přítomný přirozený peroxid vodíku a zároveň se sníží i hladiny ostatních hormonů včetně melaninu, který vlasy obarvuje.

Někomu ve dvaceti, jinému v padesáti…

To, kdy nám začnou vlasy šedivět, je závislé na genetických předpokladech. Někomu se první šediny mohou objevit již v pubertě, jinému se objevují zase až po přechodu. Dle výzkumů, má průměrný Evropan ve svých 50-ti letech na hlavě zhruba polovinu šedivých vlasů, přičemž první šediny se mu začnou objevovat krátce po oslavě třicátých narozenin. Jako první obvykle začínají šedivět skráně, následně vlasy na vrcholu hlavy a nakonec vlasy v zátylku.

Lze oddálit šedivění vlasů?

Kvalita a barva vlasů je také zrcadlem toho, jak o sebe pečujeme. Pokud chcete mít krásné, zdravé a nešedivé vlasy, zbavte se všech špatných stravovacích návyků, nekuřte (a také se vyhněte zakouřenému prostředí), omezte alkohol na minimum, více se hýbejte a samozřejmě také pravidelně relaxujte.

Předčasné šedivění vlasů lze oddálit konzumací potravin bohatých na vitamín B (kvasnice, celozrnné obiloviny, ořechy, hovězí maso, sýry, vejce, luštěniny), vitamín C (citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory, zelí), měď (hovězí maso, slunečnicová semínka, oříšky, ovesné vločky, datle) a také zinek (obilné klíčky, téměř většina ryb, drůbeží a hovězí maso, luštěniny, kvasnice).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies