Očkování před cestou do zahraničí

Máte rádi exotiku a vyrážíte letos do tropických zemí? Nepodceňte nebezpečí v podobě tropických nemocí. Žlutá zimnice, břišní tyfus, meningitida... To jsou jen některé z nich, které nám mohou znepříjemnit zážitek z cestování. Jak jim předejít? Očkováním!
Žena s knihou sedící v křesle

Dovolená a zdraví - konzultace s lékařem před odjezdem

Nejpozději dva měsíce před odjezdem do tropických zemí navštivte svého lékaře. Buď vám vakcínu píchne sám, nebo vás pošle do specializovaného zařízení.

Povinné očkování - žlutá zimnice

Tato nemoc hrozí v oblastech Afriky a Jižní Ameriky. Vakcinaci se doporučuje provést 10 dní před odletem a její účinky trvají 10 let. Toto očkování je v některých zemích vyžadováno mezinárodním předpisem a musí být vyznačeno v mezinárodním očkovacím průkaze, který obdržíte. Očkování se může provádět už u dětí starších 6 měsíců, na druhou stranu se nedoporučuje u těhotných žen.

Meningitida

Očkování je povinné pro poutníky do Mekky a Mediny (Saudská Arábie). Mělo by být staré více než 10 dní a méně než 3 roky. Doporučuje se i lidem cestujícím do Asie, subsaharské Afriky a oblasti Amazonie v Jižní Americe.

Doporučené očkování

Dospělí:

Ať cestujete do jakékoli destinace (včetně USA a Kanady), zkontrolujte datum posledního očkování proti tetanu, popř. se nechejte přeočkovat.

Děti:

Je třeba ověřit, zda byla provedena všechna povinná očkování podle očkovacího kalendáře. Vakcinace by měla být provedena nejpozději dva měsíce před odjezdem, aby bylo možno ověřit imunitní reakci organismu.

Očkování podle destinace

Střední Amerika: virová hepatitida typu A a B, břišní tyfus, vzteklina (např. u osob, které hodlají bivakovat v přírodě a podnikat dobrodružnější výpravy)

 

Jižní Amerika: žlutá zimnice (povinná kromě Argentiny, Chile, Paraguaye a Uruguaye), břišní tyfus, meningitida typu A nebo C (hlavně v Brazílii, Peru, Chile)

 

Afrika: žlutá zimnice (povinná kromě Libye, Egypta, Alžírska, Tuniska, Maroka a JAR), meningitida typu A nebo C (tropické zóny: Burkina Faso, Pobřeží slonoviny, Keňa, Mali, Niger, Senegal), břišní tyfus, virová hepatitida A a B Střední

 

Východ: meningitida (povinná pro poutníky do Meky a Mediny), virová hepatitida A a B břišní tyfus, vzteklina (u dobrodružných výprav)

 

Asie: japonská encefalitida, břišní tyfus, meningitida A a C (Nepál, Bangladéš, Indie)

Dovolená a cestování - další zajímavé články pro ženy, muže i děti

Jak se vypořádat s časovým posunem při cestování

Nejkrásnější přímořská letoviska - díl 1.

Nejkrásnější přímořská letoviska - 2. díl

Letecká doprava - práva zákazníka

Cestovní pas a vaše dovolená

Užijte si dovolenou na horách

Poprvé v zahraničí

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies