Obřízka – ano, či ne?

Je obřízka přínosem, nebo naopak zbytečnou operací, při níž hrozí zdravotní rizika? Pojďme se na toto téma podívat objektivně a shrnout všechna pro a proti.

Nahý muž otočený zády s vypracovanými svaly

<!-- -->

Co je obřízka

Mužská obřízka (cirkumcize) je malý chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna předkožka - kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná.

Mužská obřízka ve světě

Světová zdravotnická organizace WHO odhaduje, že obřezáno je přes 660 milionů mužů ve věku nad 15 let, což je cca 30 %. Přibližně 70 % obřezaných mužů jsou muslimové. Na Středním východě a ve Střední Asii je obřízka praktikována prakticky stoprocentně. Relativně vzácná je mužská obřízka naopak v Evropě, Latinské Americe, v části jižní Afriky a ve větší části Asie a Oceánie. Samotné země EU vykazují spíše mizivá čísla obřezané populace (vyjma Velké Británie). Hojně se praktikuje i v USA.

Lékařské důvody

  • Fimóza - zúžení předkožky

  • Parafimóza - stav, kdy je zúžená předkožka přetažena za okraj žaludu, zde zaškrcuje penis a nejde přetáhnout dopředu

  • Častá infekční onemocnění žaludu a předkožky

  • Kondylomata (bradavičky) na předkožce

Kdo provádí obřízku

V ČR se obřízka provádí na urologii (za předpokladu, že mají k dispozici operační sál) nebo na chirurgii. Chcete-li obřízku jen z estetických důvodů, bez lékařské indikace, lze se obrátit na centra plastické chirurgie. Ceny za obřízku se většinou pohybují mezi 10 a 15 tisíci Kč, některé kliniky za tento zákrok chtějí až 20 tisíc.

Další zákroky na předkožce

V některých případech mohou obřízku nahradit:

Frenuloplastika (operace uzdičky) - prodlouží uzdičku v případě, že je šířka předkožky dostatečná, ale uzdička je krátká.

Plastika předkožky (Burianova plastika) - rozšíří zúžený prstenec předkožky. Plastika je vhodná jen v případech, kdy je předkožka mírně zúžena v jednom místě.

Před obřízkou

Před obřízkou je potřeba absolvovat předoperační vyšetření, která většinou provádí váš praktický lékař. Základem je vyšetření moči a krve. Doporučuje se také ostříhat nebo oholit chlupy na přirození.

Průběh obřízky

Zákrok probíhá pod celkovou nebo lokální anestezií, takže je takřka bezbolestný.

Samotná obřízka trvá cca 15 minut. Předkožka je odříznuta skalpelem či odstřižena nůžkami. Poté jsou okraje kůže sešity. Většinou se používají stehy vstřebatelné, které samy po 14 dnech vypadnou.

Po operaci

Po operaci najdete penis v obvazu, který je přiložen tak, aby zůstal prostor pro močení. Obvaz se odstraňuje většinou 2. den po výkonu. Po jeho sejmutí je penis trochu oteklý a „zdobí" ho asi 12 stehů po jeho obvodu těsně pod žaludem. Na ránu se nanáší dezinfekční krém, popřípadě Framykoin a penis se opět obváže sterilní gázou. Tyto převazy pacient po obřízce provádí denně. Za 14 dní od operace penis už nemusí obvazovat.

Stehy u obřízky jsou vstřebávací, takže není nutné jejich vytažení. Pokud po 18 dnech stehy samy nevypadnou, doporučuje se jejich odstranění. Močení po operaci nedělá žádné potíže. Kancelářská práce je možná 3. den po obřízce, plná fyzická zátěž a pohlavní život po 4 týdnech od operace.

Možné komplikace

Mezi nejčastější patří:

  • krvácení

  • vznik různě velkých hematomů

  • prořezání stehů až částečné roztržení rány

Tyto komplikace bývají většinou důsledkem nedodržování pooperačního klidového režimu, nejsou příliš vážné a prodlužují dobu hojení jen o několik dnů.

Sex po obřízce

První styk nemusí být moc příjemný, jednak z důvodu vyšší citlivosti jizvy, ale lze také pociťovat „krátkou kůži" na penisu. Vše se samo rychle spraví, kůže trochu povolí a jizva za nějakou dobu není ani patrná.

Jinak obřízka ovlivňuje sexuální výkonnost pozitivně. Muži po obřízce mají při sexuálním aktu delší výdrž. To je dána snížením citlivosti penisu na dotyky. Snižuje se i výskyt předčasné ejakulace. Partnerky obřezaných mužů oceňují estetické a hygienické hledisko, zejména při orálním sexu.

Zdravotní výhody

  • V subsaharské Africe mají obřezaní muži o 40 % (podle některých pramenů až 60 %) nižší riziko nákazy virem HIV než muži, kteří se obřízce nepodrobili. Mužská obřízka ale nemá vliv na nákazu žen.

  • Pod zakrytým žaludem se i při dodržování základní hygieny tvoří tzv. smegma - nepříjemně zapáchající tvarohově bílá hmota. Navíc je teplé a vlhké prostředí mezi předkožkou a žaludem ideálním místem pro život bakterií a plísní, které se živí rozkladem smegmatu a zbytků moči. Po obřízce tento problém odpadá.

  • Obřízka snižuje riziko přenosu chorob, například papiloma viry na partnerku, čímž se u ženy zmenší riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Klesá i riziko nákazy mykózami a bakteriálními záněty.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies