Obezita

Obezita je chronické onemocnění, při kterém se v těle nahromadí nadměrné množství tuku. 65% mužů a 54% žen v České republice je obézních nebo má nadváhu. Proto také zaujímáme přední místo v evropě.

Obézní muž stojící u stromu

Příčiny obezity

Dědičné faktory

Nejméně z 50% mohou za obezitu geny. V případě, že jsou oba rodiče obézní, je téměř 80% pravděpodobnost výskytu obezity i u jejich potomka. Dá se tomu zabránit, pokud dítě dodržuje správné stravovací návyky a má dostatek pohybové aktivity.

Usedlý životní styl

Lidé jsou v dnešní době méně aktivní než tomu bylo kdysi. Volný čas tráví vysedáváním u televize, počítačů, neprovozují žádný sport, dopravují se autem. Tím začíná ochabovat svalovina a přibývat tuková tkáň až dojde ke vzniku obezity. To vede v politice i k takovým myšlenkám, jako je daň z tuků.

Léky

K rozvoji nadváhy a později i obezitě může přispět užívání některých léků, které zvyšují chuť k jídlu. Zejména to jsou léky na uklidnění, antidepresiva, psychofarmaka, léky pro hormonální léčbu žen, glukokortikoidy.

Emoce

V některých případech můžou i emoce podporovat obezitu. Stres, rozrušenost, deprese nebo dokonce nuda někdy vedou k nadměrnému jedení. Lidé tak zapomenou na to špatné (emoce) a věnují se jen tomu dobrému (jídlo).

Obezita a rizikové faktory

  • Cukrovka – diabetes
  • Srdečně cévní onemocnění
  • Vysoký krevní tlak
  • Zvýšená hladina cholesterolu v krvi
  • Pohybové obtíže
  • Artróza
  • Onemocnění žlučníku

Léčba obezity

Pokud obezitou trpíte a jste přesvědčeni, že s touto nemocí chcete bojovat, požádejte o pomoc svého lékaře. Ten může posoudit jaká je nejpravděpodobnější příčina Vaší obezity. Léčba zahrnuje vhodné stravovací návyky, pravidelný pitný režim, odpovídající pohybový režim. V boji proti obezitě budete právě Vy hnací silou léčby.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies