Novinka z mikrosvěta - "pádlování" krví

Lidské tělo je bludištěm cév, které vedou do všech životně důležitých orgánů i údů. Kdybychom se tak mohli dostat skrze ně kamkoli, znamenalo by to revoluci v diagnostice, užívání léků i operování. A taková revoluce je nejspíš mnohem blíž, než si myslíte - seznamete se s "pádlující" sondou.

Čip v těle člověka

Nová nitrožilní vychytávka

Stejně jako máme bezdrátové mobilní telefony, bezdrátový internet přes wi-fi nebo bezdrátový přenos souborů přes blue-tooth, i nitrožilní sonda by byla nejlepší bezdrátová. Přesněji řečeno, bezdrátově napájená. Kabely totiž zavazejí a baterie jsou zase moc velké a dochází jim rychle šťáva. V téhle oblasti se proto podniklo docela hodně výzkumu, který ale zatím většinou narážel na problémy s tím, že lidské tělo takovéto napájecí signály dosti úspěšně ruší (ty co bez problému projdou, mají moc nízkou frekvenci, a poskytují proto málo energie). Ada Poonová ze Stanfordské univerzity v Americe ale nedávno učinila klíčový průlom, když objevila ideální frekvenci (rádiové vlny s vysokou frekvencí, blízko mikrovlnných) a využila izolační vlastnosti lidského těla, namísto toho, aby s nimi soupeřila. Ušetřím vás docela složitých vzorečků a pojmů, které s tím souvisí, sám taky nejsem žádný fyzik. Důležité je, co tento objev znamená - s tak velkým množstvím energie navíc se potřebná velikost sondy zmenšila stokrát a tak už se bez problému vleze i do užších cév. Elektřina se v sondě vytváří pomocí elektromagnetické indukce, která jí dává schopnost pohybu buďto rovnou dopředu nebo střídavým zabíráním na obou stranách vepředu (odtud ono "pádlování") rychlostí kolem půl centimetru za sekundu.

 

Sondička pro všechno

Sama o sobě je to jenom taková blbůstka, která teoreticky může bezpečně plout naším krevním řečištěm. Podle toho, co na ni přiděláte, to ale může být neuvěřitelně užitečná a téměř všehoschopná blbůstka. Když na ni přiděláte nějaký senzor na chemické bázi, můžete ji použít jako normální sondu ke zkoumání různých důležitých vlastností - teploty, tlaku, kyselosti, co jen vás napadne. Zkoumáním to ale teprve začíná. Když k ní přiděláte kapsuli s nějakým lékem, může ho vypustit na kterémkoli konkrétním místě v těle. Chemoterapie nebo radioterapie, které normálně zdevastují celé tělo, by tím pádem byly mnohem méně nebezpečné a mnohem více účinné. Takovéto normálně dosti škodlivé látky by se pak dotkly jenom těch například rakovinných buněk, které mají opravdu zlikvidovat. Za pomocí elektřiny a různých přídavných nástroječků by se ale daly pomocí nitrožilní sondy podnikat i mnohem radikálnější operace - odstraňování krevních sraženin a jiných věcí ucpávajících cévy, zabíjení breberek nebo i opravování tkání. Jedna prostá injekce by proto mohla nahradit skalpely i ozařování, zlepšit účinnost různých normálně náročných léčeb a zbavit je nežádoucích účinků a také podstatně zkrátit dobu rekonvalescence. Nemluvě o tom, že tak bude možné léčit některé nyní nevyléčitelné nemoci, například určité druhy sklerózy. Nezbývá než doufat, že první funkční prototyp bude vyroben cobydup.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies