Nosíte brýle nebo kontaktní čočky? Co je lepší?

Berete své brýle jako módní doplněk a nedáte na ně dopustit? Někteří si oblíbili nenápadnější způsob - kontaktní čočky. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují naše konečné rozhodnutí. Měli byste zohlednit finanční náklady nebo se sami sebe zeptejte, jestli se chcete vzdát pocitu pohodlí. Vždy byste ale měli přihlížet k doporučení lékaře.

Nasazování oční čočky

 

Brýle - stará dobrá klasika

 

Je to jednoduchý a stále nejoblíbenější způsob úpravy očních vad. Dnes už v každé optice najdete spoustu druhů, barev, tvarů, takže si zaručeně vybere každý. Brýle si můžete zakoupit samozabarvovací, u kterých máte dvojnásobnou výhodu. Máte brýle na běžné nošení a zastoupí i funkci slunečních brýlí. Pokud trávíte hodně času s počítačem, dají se koupit pracovní brýle, jenž jsou na to speciálně upravené. Hodně oblíbené se staly brýle s antireflexními skly. S nimi zapomenete na nepříjemné odrazy světla. Do určité míry brýle ochraňují vaše oči před prachem či větrem a tím, že se svých očí nedotýkáte, snižujete riziko infekce.

 

Pokud si připlatíte, můžete si pořídit brýle, které jsou odlehčené a tím zabráníte tvorbě otlaků. Brýle vám musí správně sednout, aby vám ani po delším nošení nijak nepřekážely. Oproti kontaktním čočkám vám brýle nevysušují oči. Péče o brýle je snadnější než u čoček a nemusíte si je neustále obměňovat za nové. Ale jejich nošením se vám zhorší periferní vidění a může vás rozčilovat, že při střídání teplot se brýle vždy zamlží. Snadno je rozbijete, takže se nedoporučují používat při sportech.

 

Kontaktní čočky

 

Největší výhodou kontaktních čoček je to, že neovlivňují periferní vidění a jsou tvořeny na míru. Čočky dokonale opisují křivky vašich očí. Můžete je nosit při jakékoliv činnosti, ale dejte si pozor. Musíte dbát na hygienu, kvůli rizikům vzniku infekcí, a snažte se dodržovat správnou techniku při manipulaci s čočkami. Ze začátku chvíli trvá, než se naučíte s čočkami manipulovat.

 

Většina čoček se nedoporučuje používat na spaní. Způsobíte si tím vysušení oční sliznice či zčervenání očí. Kontaktní čočky se vyrábějí v mnoha barvách a jsou i takové, které vaše oči promění na tygří či upíří. Čočkám se ale musíte vždy důkladně věnovat, takže to chce mít hodně trpělivosti. Čočky jsou dražší záležitostí než brýle a investice do jejich nákupu se opakuje. Brýle si nemusíte pravidelně obměňovat, ale kontaktní čočky vám dlouho nevydrží.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies