Norsko - ráj rybářů

Norsko je země chladná a drsná stejně jako krásná a tajemná. Norové věří v nadpřirozeno a s oblibou si vyprávějí různé historky. V místních horách jsou prý dodnes schovaní malí záškodníčtí skřítci - trotlové.
Údolí v Norsku zaplavené mořem

Přírodní a klimatické podmínky

Příroda této země je divoká a neústupná. Typickou scenérii Norska vytváří fjordy, hluboká údolí zaplavená mořem. Třetina Norska leží za polárním kruhem, noci jsou zde dlouhé a zima je několikaměsíční. Z četných hor stékají řeky, které tvoří místy peřeje a vodopády. Jejich sílu norové využívají ve vodních elektrárnách. Celým Norskem prostupuje Skandinávské pohoří lemované ledovci. Pohoří Jostedalsbreen o ploše 486 km čtverečních je dokonce největším ledovcem Evropy. Nejvyšší horu Norska, Galdhoppiggen (2469m), najdete na jihu země, v národním parku Jotunheimen. Díky golfskému proudu je podnebí podél norského pobřeží mírnější, voda zde téměř nazamrzá a žije zde spousta ryb. V zimě vás okouzlí pohled na polární záři.

Zajímavá místa Norska

Oslo

V hlavním městě Norska, v Oslu, nesmíte kromě centra vynechat místní muzeum, radnici a Frognerův park se sochami z nahých lidských těl. Krásné jsou i typické dřevěné stavby.

Poloostrov Bygdoy

je hojně navštěvovaný kvůli Norsk Folkemuseum, což je největší skansen v zemi. 150 budov zde umístěných dokonale vykresluje život na norském venkově i ve městě. Stejně obdivované je Vikingskipenes Hus, muzeum vikingských lodí.

Národní park Jotunheimen

je nejpopulárnější turistickou oblastí v zemi, nejvyšším masivem Norska a celé Skandinávie. Krajina je zde naprosto úchvatná.

Norské ostrovy

Kolem norského pobřeží leží skoro 150 tisíc ostrovů a další tisíce jich najdete na jezerech. Nejnavštěvovanější jsou dvě skupiny ostrovů: Lofoty a Vesterály. Najdete je u severozápadního pobřeží Norska. Leží přibližně ve stejných šířkách jakko severní Aljaška a průměrné roční teploty jsou zde kolem 4,5° C.

Lofoty

Typický vzhled lofotoských vesniček vytváří červené rybářské domky na pilotech, tzv. rorbuery. Období mezi lednem a dubnem je obdobím rybolobu, hlavně tresek.

Vesterály

jsou méně hornaté a více porostlé trávou. Na útesech hnízdí mnoho mořských ptáků, nad hlavami vám krouží orli. Ostrovy jsou rájem pro milovníky přírody.

Ostrov Averoy

je vzdálený asi 600 km od hlavního města Norska. Protože leží v místech, kde se stýká Golfský proud s pevninou, vyskytují se na ostrově ryby po celý rok a je zde tak možné rybařit prakticky v kterémkkoliv ročním období.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies