Nohejbal - sport náročný na fyzickou kondici

Kdo se alespoň jednou setkal s nohejbalem tak ví, že se jedná o sport náročný na fyzickou kondici a určený těm, kteří mají výbornou koordinaci pohybů, jsou rychlí a umějí předvídat.
Muži s nataženýma nohama u sítě

Cílem nohejbalu je zahrát míč na protihráčovo pole tak, aby ho zachytil chybně a nebo vůbec. Pokud vyhraje míč, zapisuje se mu jeden bod. Ten hráč (hráči), který získá 10 bodů, získává set, ale musí mít od soupeře alespoň dvou bodový rozdíl.


Počet hráčů je nejčastěji od jednoho až po tři a někdy i více. Hráči mohou míč odehrát jakoukoliv částí těla kromě ruky.

Nohejbal – historie

Nohejbal je původně český sport, který se v posledních letech dostal do mezinárodně uznávaných sportovních odvětví. Roku 1991 se Český volejbalový svaz stal členem mezinárodní footballtennisové asociace.


První Mistrovství Evropy v nohejbalu se konalo roku 1991 a od roku 1994 se hrálo první Mistrovství světa. Již od začátku těchto mezinárodních soutěží nechyběl český nohejbal a česká reprezentace na nich dokazovala, že jsme v tomto sportu světovou velmocí.

Nohejbal – pravidla

Herní plocha

Herní prostor pro nohejbal musí mít rozměry nejméně 25 x 15 metrů a do výšky 7 metrů. Plocha je vymezena čárami a musí mít jednotný povrch. Na hřišti nesmí být žádné překážky nebo zvýšení či snížení terénu.

Sloupky

Sloupky sloužící na upevnění sítě, musí být od sebe vzdáleny od pomezí čar nejméně 0,5 metrů.

Síť

V nohejbalu se sítí rozumí jen její napjatá část mezi podpěrnými tyčemi. Horní okraj sítě je opatřený páskou, která kryje napínací lano. Vzdálenost horního okraje sítě od povrchu hřiště je 110 centimetrů.

Míč

Míč na nohejbal je vyroben z přírodní nebo umělé kůže. Jeho obvod je 68 až 78 centimetrů a váha 396 až 453 gramů.

Nohejbal – druhy hry

  • Střetnutí jednotlivců (singl)
  • Střetnutí dvojic (dvojky)
  • Střetnutí trojic (trojky)
  • Není vyloučen ani jiný počet hráčů
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies