Nobelova cena udělována i v medicíně

Nobelova cena je každoročně udělované ocenění za zásadní technické objevy, vědecký výzkum nebo za přínos lidské společnosti. Považuje se za ocenění s největší hodnotou na světě, zvláště v medicíně.
Pilulky s rozsypaným práškem

Nobelova cena

Nobelova cena je první mezinárodní a nejhodnotnější cenou za úspěchy dosažené v literatuře, medicíně, fyzice, chemii a boji za mír. S těmito cenami se uděluje také cena za ekonomii, ovšem technicky vzato není Nobelovou cenou. Cena se skládá z medaile, diplomu a peněžité prémie (10 miliónů švédských korun), která je vyplácena z úroků částky, kterou věnoval Alfred Nobel – vynálezce dynamitu.

Historie Nobelovy ceny

Nobelova cena se začala udělovat od roku 1901 a to na základě závěti Alfreda Nobela. Cena ze ekonomii je ale udělována až od roku 1968. Od tohoto roku mohou Nobelovu cenu sdílet maximálně tři osobnosti.


Nobelova cena mohla být kdysi udělena i posmrtně, pokud byla žijící osoba nominována před 1. únorem stejného roku. Ale od roku 1974 může být udělena zemřelé osobě, která byla vyhlášena v říjnu, ale zemřela před slavnostním předáním ceny.

Udělování Nobelovy ceny i v medicíně

Jak už bylo zmíněno, poprvé se Nobelova cena udělovala roku 1901. Ceremoniál se konal ve Švédsku, konkrétně ve městě Stockholm. Od roku 1902 je většina těchto cen předávána švédským králem při slavnostním večeru, který je vždy 10. prosince, což je den výročí smrti Alfreda Nobela.


Ovšem Nobelova cena za mír je předávána ve stejný den, ale na ceremoniálu v Oslu. Jména držitelů ceny jsou vždy předem zveřejněné – v průběhu října.

Nobelova medaile

Každý držitel Nobelovy ceny má nárok na medaili, diplom a finanční odměnu. Medaile mají na líci portrét Alfreda Nobela s nápisem, který udává rok jeho narození i smrti v latině: NAT-MDCCC XXXIII OB-MDCCC XCVI.

Na rubu medaile je motiv odpovídající ceně a nápis: Inventas vitam juvat excoluisse per artes, což v překladu znamená Vynálezy zlepšují život, jenž je zkrášlován uměním. Na každé medaili je také vyryto jméno držitele Nobelovy ceny.


Do roku 1980 byly medaile vážící zhruba 200 gramů s průměrem 66 milimetrů, vyrobeny z 23 karátového zlata. Od roku 1981 jsou pak vyrobeny z 18 karátového zeleného zlata plátovaného 24 karátovým zlatem.

Poslední udělená Nobelova cena

Poslední Nobelovu cenu za medicínu získaly dva vědci z USA. Jejich výzkum ribonukleové kyseliny (RNA) může v budoucnosti pomoci při léčbě virových onemocnění, kardiovaskulárních chorob nebo rakoviny. Vědci spolu se svým týmem objevili mechanismus, který dokáže blokovat některé geny, což by mohlo vést k vývoji nových terapií.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies