Nizozemí – důležité informace o zemi

Země tulipánů a větrných mlýnů – to se asi vybaví každému. Nizozemí je ale také historickým skvostem, mekkou výtvarného umění a zemí se specializovanými coffeshopy, kde je legalizován prodej marihuany.
Větrný mlýn v Holandsku

Nizozemí, Nizozemsko nebo Holandsko?

Nizozemské království neboli Nizozemsko, nepřesně také Nizozemí nebo Holandsko, což je ale pouze malá část tohoto státu, leží v severozápadní Evropě na pobřeží Severního moře. Hraničí s Německem a Belgií. Spolu se sousedními státy Nizozemskem, Lucemburskem a Belgií je také známé pod souhrnným názvem Benelux. Ačkoliv se to nezdá, Nizozemí je jedním z nejhustěji osídlených zemí světa. I přes poloviční rozlohu oproti České republice zde žije úctyhodných 16 miliónů obyvatel.

Geografie a podnebí Nizozemí

Nizozemí je stát tvořený převážně nížinami. Nejvyšší vrchol zde měří pouhých 321 m n. m. Celá země je protkána sítí kanálů, podnebí je mírné, větrné. Pouze šest dní v roce je v zemi bezvětří. Díky teplému Golfskému proudu jsou zimy celkem teplé, léta jsou ale relativně chladná.

Historie a umění ve zkratce

O území dnešního Nizozemska bojovalo spousta kmenů a národů. Několikrát došlo k podrobení země, v 17. století Nizozemí patřilo Francii. Úplnou nezávislost země získala až po druhé světové válce.

 

Nizozemsko je známé také svým výtvarným uměním – narodil se zde např. Rembrandt van Rijn nebo Vincent van Gogh.

Turistické cíle a atraktivity v Nizozemí

Nizozemí tvoří celkem 12 provincií. Největšími městy jsou Amsterdam, Haag, Rotterdam a Utrecht. 90% obyvatel žije právě ve městech. Turisticky atraktivní je nejen návštěva měst, ale také koupání v Severním moři nebo velké posuvné hráze u ústí velkých řek (pro krizové situace).

Amsterdam

Hlavní město Nizozemska připomíná svým množstvím kanálů italské Benátky. Má spoustu muzeí, namátkou Rijksmuseum, Van Goghovo muzeum nebo třeba Rembrandtův dům. Turisticky atraktivní jsou i speciální kavárny (tzv. coffeshopy), ve kterých se prodává marihuana.

Rotterdam

Rotterdam je jedním z největších přístavů na světě. V celé jeho kráse jej můžete shlédnout z vyhlídkové věže Euromast, překrásný výhled vám poskytne také most Erasmusbrug. Město dýchá historií a mořem – ve zdejším Námořním muzeum se dozvíte vše o historii přístavu.

Den Haag

Protože je Haag nejen sídlem nizozemské vlády, parlamentu a královny, ale také mnoha mezinárodních organizací (Mezinárodní soudní dvůr OSN, Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, Mezinárodní trestní soud) město překypuje bohatstvím. Najdete zde spoustu přepychových restaurací a módních butiků, které určitě stojí za to navštívit.

Alkmaar a Eidam

Tato městečka najdete v severní části země. Seznámí vás s historií Nizozemí i s tradicí přípravy sýrů. V Alkmaru na náměstí Waagplein se navíc každý pátek od dubna do září od 10:00 do 12:00 koná velká historická sýrová „show“.

Keukenhof

Městečko Keukenhof najdete necelých 30km od Amsterdamu. Nachází se zde jeden z největších květinových parků na světě. Více než sedmi miliony tulipánů a jiných cibulovitých květin se můžete kochat na ploše 32 ha.

Měna, víza a doklady potřebné pro cestování do Nizozemí

Vízum na cestu do Nizozemska potřebujete jen tehdy, jestliže hodláte v zemi pobývat déle než 4 měsíce – měli byste se zaregistrovat na místním úřadě a po dobu pobytu mít zaplacené zdravotní pojištění. Jako cestovní doklad vám postačí občanský průkaz. Výjimka platí pro vstup na území Nizozemských Antil a Aruby – zde potřebujete i cestovní pas. Nizozemskou měnou je euro.

Další zajímavé články z rubriky Dovolená a cestování

Holandská města

Francie – důležité informace o zemi

Mont Saint Michel – (ne)obdivovaná dominanta Francie

Anglie – důležité informace o zemi

Stonehenge a mystika místa

Paříž – město lásky a památek

Silvestr v Paříži – hit roku 2006 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies