Nikotin

Nikotin je jedovatý alkaloid, obsažený v listech tabáku. Má stimulační a uvolňující účinky. U některých lidí zvyšuje bdělost, u jiných zase může snižovat úzkost nebo chuť k jídlu.

Žena zapalující si cigaretu

Nikotin - jak působí

Při kouření se nikotin uvolňuje a přechází do kouře. Vstřebává se do dýchacího a trávícího ústrojí. Nikotin zvyšuje dráždivost centrálních nervů, které pak ochromuje.

Nikotin – vznik závislosti

Bylo prokázáno, že lidé začínají s kouřením tabáku v období kolem puberty. Nechtějí se od svých vrstevníků lišit, chtějí zapadnout do party, mít pocit dospělosti. První vykouřená cigareta je pro většinu nepříjemná a člověka provází různé obtíže (točení v hlavě, zakašlávání, pachuť). Ale velice brzy se vytvoří stav, kdy jedinec začne kouř z cigaret dobře snášet a vedlejší příznaky se přestanou objevovat. V této chvíli zjistí, že ho kouření tabáku psychicky uspokojuje a je malá pravděpodobnost, že kouření nechá.

Nikotin – vliv na člověka

Nikotin ovlivňuje chování a duši člověka. Vliv nikotinu je závislý na jeho dávce, a proto je u silných kuřáků výraznější.

Nikotin – odvykání

Při odvykání nikotinu prožívá člověk stav úzkosti. Trpí depresemi, nespavostí, podrážděním, úzkostí, bušením srdcem a jeho koncentrace je zhoršená.

Potřebujete pomoc při odvykání kouření? Zjistěte své možnosti. Dnešní trh nabízí nejrůznější odvykací techniky – nikotinové žvýkačky, nikotinové náplasti, hypnóza, akupunktura, relaxační techniky, kurzy odvykání kouření apod. Můžete kontaktovat také protikuřácké organizace.

Proč přestat kouřit?

Možná se vám do odvykání kouření nemusí chtít, ale spočítejte si kolik utratíte peněz a co krásného by za ně mohlo být.

Příklad: kuřák cigaret za 60,-kč/ krabička

1 krabička denně = 60,-Kč za den

  • 1 800,-Kč za měsíc
  • 21 900,-Kč za rok a to se rovná například 1 564 kg krásných a zdravých pomerančů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies