Nicnedělání našich ratolestí

Moderní doba postoupila a čím dál častěji se setkáváme s nicneděláním našich dětí. Nicnedělání je jedním z faktorů, které způsobují obezitu u dětí. Mezi hlavní příčiny těchto těžkostí patří nezdravá životospráva a nulový pohyb.

Tvář obézního dítěte

Současná generace nevyhledává pobyt na čerstvém vzduchu. Volný čas raději tráví u televize a s pytlíkem brambůrků nebo tabulkou čokolády. Moderní doba, která přináší různé technické vymoženosti: počítače, tablety a smartphony, způsobuje nezájem dětí o přirozený pohyb a sportování. Kdo je vlastně na vině a jak s tímto nešvarem bojovat?

Obezita u dětí

Statistiky nám dávají jasné údaje, obezita se stává závažným zdravotním problémem. Výzkumy prokázaly, že obezitou trpí dvacet až třicet procent dětské populace žijící v České republice. Na vině je nejčastěji pohodlný životní styl rodiny - myšleno neaktivní, tedy bez správné životosprávy a dostatečného pohybu. Upřímně řečeno, kdo je v dnešní době schopen po návratu domů z práce ještě vyrazit například na túru?

Rizika obezity a nicnedělání

Výše zmiňované faktory mohou přivodit našim dětem nemalé zdravotní problémy. Již v mladém věku se mohou setkat s kardiovaskulárními chorobami, problémy s klouby či s dušností. Velmi závažným se problém stává tehdy, pokud se včas “nezatočí” s nezdravým životním stylem.  Velký vliv má na to výchova, rodiče by měli nadváhu svých potomků začít řešit včas.

Jak ze začarovaného kruhu ven?

Rodiče jsou vzorem svým dětem, a proto by je měli vést ke správnému životnímu stylu. Stavebním kamenem zdraví našich potomků je pravidelná a vyvážená strava bohatá na vitamíny a bílkoviny. Zapomínat nesmíme ani na dostatek ovoce, zeleniny a často opomíjený pohyb. Vzdělávací instituce zařadí do svého rozvrhu většinou jednu až dvě hodiny tělesné výchovy týdně, ale co po zbytek týdne a hlavně o víkendu? Rodiče by se měli zamyslet nad trávením společného času v kruhu rodinném. Jednou z možností je zaplatit dítěti mimoškolní aktivity, a to ve formě sportovních kroužků. Důležité však je, aby vybraná činnost dítě bavila a plně se jí věnoval. Však to sami znáte, silou nic nezmůžete a nucením dosáhnete akorát toho. že mu činnost zprotivíte. Dítě by se mělo svobodně rozhodnout, jaký pohybový kroužek chce navštěvovat. Zkuste mu být příkladem a vytvořte ve svém dítěti správnou motivaci k tomu, že pohyb je přirozený a nezbytný pro udržení zdravé tělesné schránky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies