Než dítěti vykoukne první zoubek

Růst prvních zoubků je náročný nejen pro děti, ale také pro jejich rodiče. Víte, jak svému dítku pomoci ještě předtím, než mu vykoukne první zoubek? Poradíme vám, co udělat pro to, aby šlo prořezávání zoubků rychleji a nebylo pro vašeho potomka tak bolestivé.

Miminko ležící na boku

Zoubky se zakládají ještě před narozením

Již před narozením se dítěti zakládají zárodky prvních i stálých zoubků. Přesnou dobu vzniku sice určit nelze, pořadí ovšem ano. Nejprve se zakládají řezáky, následují špičáky a stoličky, které se objevují mezi 17. až 24. týdnem. Po narození se u dítěte zakládají čtyřky, v 6. měsíci pětky a mezi 9. až 10. měsícem po narození sedmičky. Osmičky se začnou zakládat mezi 5. rokem věku dítěte.

Období prořezávání prvních zoubků

Dočasné zuby se začínají prořezávat v době od 6. do 30. měsíce věku – a právě to je období, které je náročné nejen pro děti, ale také jejich rodiče. Doba prořezávaní je individuální, stejně tak jako jeho příznaky. V případě, že jde prořezávání moc rychle, mohou se na dásních objevit malé a bolestivé modřinky či podlitiny. Zpozorujete-li je u svého dítěte, je vhodné navštívit dětského stomatologa, který mu pomůže od bolesti správně provedeným zákrokem (propíchnutím podlitin s nahromaděnou krví).

Jak mají vypadat první zoubky?

První zoubky se objevují nejčastěji na místech středních řezáků a mají podobu tvrdých bílých bouliček (s velmi ostrou špičkou). Pokud se objeví na místě dolních řezáků něco jako zoubky, navštivte s dítětem lékaře či pediatra. Může totiž jít o jakési předchůdce dočasných zubů (bez kořenů), které je vhodné odstranit. V opačném případě mohou bránit růstu správných zubů.

Průvodní jevy prořezávání zoubků

Prořezávání zoubků mohou doprovázet i různé průvodní jevy, jako jsou například zvýšená teplota či zvýšený výskyt slin, nespokojenost, pobrekávání a rozmrzelost. Dítě si začne také často strkat prsty nebo hračky do úst, případně může odmítat jídlo. Objeví-li se u něj akutní zdravotní problémy, jako je vysoká horečka, průjem a nebo zvracení, navštivte neprodleně pediatra. Může se jednat o problém, který s prořezáváním zoubků nesouvisí.

Pomoc při rozvoji žvýkacích svalů

Než začnou dítěti růst první zoubky, můžete mu pomoci s rozvojem žvýkacích svalů. Toho docílíte například tím, že mu dáte k dispozici tzv. kousátko. Vhodné jsou zejména taková kousátka, která obsahují tekutinu. Tato tekutina se dá mírně zchladit v lednici a díky tomu si může dítko při kousání zklidnit překrvené a podrážděné dásně. Po prořezání prvních zoubků kousátko odstavte, aby jej neprokouslo.

Zkombinujete-li používání kousátka s pravidelnými, jemnými masážemi dásní prsty, půjde prořezávání rychleji a také méně bolestněji.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies