Netradiční dovolená? Na farmě!

Už máte dost městského ruchu a smogu? Vyzkoušejte agroturistiku. Selská snídaně, vyjížďka na koni, lelkování u řeky, večer u táboráku.. I tak může vypadat letní dovolená!

Žena opřená u stohu sena

Agroturistika – dovolená na venkově

O venkovskou turistiku je čím dál tím větší zájem. A není divu. Zejména městští lidé vyhledávají dovolenou, na které najdou pověstný klid. Agroturistika je ale vhodná i pro seniory, mládež vyhledávající alternativní způsoby trávení volného času nebo pro rodiny s dětmi. Ano, zvláště pro ty nejmenší je dovolená na farmě, kdy mohou vidět krávy, koně, ovce či kozy a starat se o ně, největším dobrodružstvím. Vyměnit sídliště za venkov se opravdu vyplatí – načerpáte sílu z přírody, ochutnáte venkovskou stravu bez barviv a éček a ještě se něčemu přiučíte.

Kam na venkov? Agroturistika u nás.

Hostětín

Ekocentrum Hostětín najdete v CHKO Bílé Karpaty nedaleko slovenských hranic. Ubytovat se můžete v místním ekopenzionu, který má až 10x nižší spotřebu na vytápění než klasické penziony. Kromě výletů na kole, na koni či pěšky se zde můžete zúčastnit i zářijového biojarmarku nebo se dozvědět spoustu zajímavostí na místních ekoseminářích. Obec je ekologickým stylem života přímo pověstná, oprávněně také získala prestižní cenu Energy Globe 2007. V březnu roku 2010 se zde byl dokonce podívat i princ Charles. Do Hostětína můžete poslat na indiánský tábor i své dítě.

Dvorec u Kavků

V oblasti Bílých Karpat ale najdete více možností ubytování. Například v Moravských Kopanicích ve Dvorci u Kavků, kde rodina Kavkových chová skot a koně. V kraji je pozoruhodný nejen vzácný klid, ale i orchidejové louky, romantické rybníčky a potůčky s břízami a kopce s překrásnými výhledy do okolí.

Biofarma Juré

Ekofarma s chovem skotu a ovcí; pěstováním pohanky, ovsa, špaldy; výrobou povidel a dřevovýrobou. V místních apartmánech máte možnost stravování z místních biopotravin, možnost koupání v bazénu, jízdy na koních, půjčení kol, rybaření či rozmanitých výletů do okolí. Farmu najdete v Lužkovicích na Zlínsku.

Statek Podlesí

V Ohnišťanech na Královéhradecku zabírá plochu 45 hektarů hospodářství Jemelíkových. Plocha čítá jak ovocné sady, tak i ovčí pastviny a zemědělskou půdu, kde se pěstuje špalda, oves a hrách. Turisté se mohou ubytovat v místním rekonstruovaném zámečku, případně přespat ve stanu v zámeckém parku. I zde je možnost ochutnat místní lahůdky – zejména biomošt či jehněčí.

Ležnice

Bioživot vyznávají i obyvatelé obce Ležnice na Karlovarsku. Vyplatí se přijet zde v době, kdy se konají dožínky (září). Místní soutěží v kosení trávy, koulení slámových balíků, dojení krav či koz, v běhu na chůdách a podobně. Ubytovat se zde můžete v místním kempu.

Farma Hucul

Nemáte-li to daleko do Krkonoš a milujete-li koně, určitě navštivte farmu Hucul ve Vítkovicích. Můžete si zde koně nejen vykartáčovat a osedlat, ale také se na něm projet po okolí. Zdejší horské louky k tomu přímo vybízí.

Toulcův dvůr

Ekocentrum Toulcův dvůr v Hostivařích se má opravdu čím chlubit. Na ploše osmi hektarů najdete komplex památkově chráněných budov, ale i mokřady, lužní les, skály apod. Ze zvířat se můžete těšit na koně, ovce, kozy, prasata, kachny i slepice.

Biodovolená v zahraničí

Uvažujete-li o poklidné venkovské dovolené v zahraničí, rozhodně doporučujeme oblast jižního Tyrolska nebo Nízkých Taurů poblíž turistického centra Schladmingu. Zdejší horské farmy jsou k trávení letní i zimní dovolené jako stvořené.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies