Nepřátelé vitamínů pro vaše děti

Je vám jasné, že děti potřebují vitamíny jako sůl. Poskytujete jim dostatek ovoce i zeleniny a věříte, že to ke zdraví stačí. Pokud ale konzumují hromadu sladkostí nebo zrovna užívají nějaké léky, přijaté vitamíny budou současně odbourávány.

Lízátko na špejli

Příčiny nedostatku vitamínů u dětí

Nedostatek syrového ovoce a zeleniny

Podáváte dítěti dostatek ovoce a zeleniny, ale ve vařené, dušené či jinak tepelně upravené podobě? Vařením se vitamíny ztrácejí, takže vaše dítě dostává jen zlomek z toho, co jeho organismus potřebuje. Naučte jej konzumovat syrovou ovocnou a zeleninovou stravu.

Zvracení nebo časté vyvrhování jídla dítěte

Dítě, které vyvrhuje jídlo, nemá dostatečný příjem živin. Zvracení navíc podněcuje tvorbu kyselých šťáv, které vitamíny doslova požírají.

Nemoc dítěte a nedostatek vitamínů

Nemocné dítě má mnohonásobně vyšší nároky na příjem vitamínů a minerálů. Špatné vstřebávání vitamínů způsobuje nejen snížená nebo špatná funkce orgánů, ale také léky samotné. Například acylpyrin likviduje vitamín C a kyselinu listovou, antibiotika ničí reprodukci vitamínů B a K ve střevech, léky proti průjmům snižují hladinu draslíku v krvi a analgetika (léky proti bolesti) způsobují nedostatek hořčíku.

Nedostatek tuku ve stravě

Tuk je nezbytný pro dobré vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Vybírejte však dítěti zdravé tuky jako jsou ořechy, ryby nebo rostlinné oleje.

Převaha bílého pečiva

Bílé pečivo způsobuje nedostatek vápníku, chrómu, zinku, selenu a vitamínů skupiny B, snižuje schopnost organismu využívat fosfor a vápník a vstřebávání hořčíku. Vyměňte občas dítěti svačinku za pochotku z celozrnného pečiva.

Přebytek cukru - odbourávání vitamínů

Největší a nejčastější chybou maminek je, že dovolí svému dítěti konzumovat hromadu sladkostí. Cukr přitom odbourává z těla vápník, tolik důležitý pro růst svalů a kostí dítěte. Nadbytek cukru se ve střevech mění na kyseliny, které odbourávají vitamíny i minerální látky. V kyselém prostředí se ničí také dobré bakterie, které nás chrání před nemocemi. Tímto způsobem cukr snižuje imunitu dítěte.

Pozor na kofein

Dohlížet na pitný režim dětí je stejně důležité jako dohlížet na to, co vlastně pijí. Nadměrná konzumace nápojů obsahující kofein, zvláště černého čaje a dětmi tolik oblíbené coca-coly, likviduje zásoby vitamínu B1 a zvyšuje vylučování železa, vápníku a draslíku močí.

Chlorovaná voda

Pokud dítě pije chlorovanou vodu, zvyšte mu příjem vitamínu E.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies