Nepodceňujte spánkovou hygienu

Kvalitní spánek potřebuje každý z nás. Někomu stačí čtyři hodiny, jinému devět nebo deset hodin. Každopádně bez kvalitního spánku nemůžeme podávat témeř žádné výkony a veze se také naše psychika a fyzické zdraví.

Žena v posteli s budíkem na stolku

Pro kvalitnějsí spánek

Protože spánek zabere až třetinu našeho života, měli bychom myslet na moc dobrou kvalitu postele a matrace. Nenechte se napálit levnou posteli i s matrací v hypermarketu, vydrží maximálně dva roky a ani za ty dva roky se dobře nevyspíte. Raději opravdu zainvestujte a zajistěte si kvalitní spánek na několik let. Je mnoho specializovaných prodejen, kde vám poradí, co bude pro váš spánek nejlepší.

Co teplota a prostředí vůbec?

Pokud chcete dobře spát, ložnici před ulehnutím vyvětrejte. Teplota v ložnici by se měla pohybovat mezi 18 a 20 stupni Celsia. Vyšší teploty a suchý vzduch nejsou vhodné.

Do místnosti určené ke spaní nepatři ani televize, počítač nebo jiná elektronika.

Pozor na prohřešky!

Navštivte spánkového odborníka a ten vám poví, co vše je před ulehnutím do postele zakázáno. Proti spánkové hygieně je plné břicho, horká vana, sport těsně před spaním a také alkohol. Sice se říká, že po alkoholu usnete, jako když vás do vody hodí, ale ráno mluví za vše. Člověk se vyspaný určitě necítí. Spánkový odborník vám nedoporučí ani sex. Rovněž zapomeňte na tahání práce do postele!

Je to individuální

Nyní bude řeč a kvantitě spánku. Obecně se doporučuje spát sedm až osm hodin, ale jde o individuální věc. Spěte tak, abyste se cítili vyspaně a aby vám energie vydržela celý den. Obecně se říká, že důležitější je kvalita spánku, ale pokud budete přes týden ponocovat, zapomeňte na to, že přes víkend to doženete. Je dobré každý den spát stejně dlouhou dobu.

Hmotnost a spánek

Říkáte si proč tady teď budeme probírat hmotnost? Ona totiž se spánkem docela dost souvisí. Jde o spánkovou apnoe, tedy chrápání. Příčínou chrápání je nejčastěji nadváha, proto pokud váš BMI index přesahuje číslo 25, zkuste zhubnout a uvidíte, že váš spánek potom bude kvalitnější. Chrápání není takový problém, dokud se nepřidruží pauzy bezdeší, které jsou ukončený probouzecí reakcí. Reakce si nejspíš nepamatujete, ale zabraňují usnout hlubokým spánkem, který potřebujeme.

Otravná nykturie

Kvalitní spánek narušuje také nykturie, tedy potřeba dojít si několikrát během noci na toaletu. Příčinou nykturie může být věk, u mužů problémy s prostatou nebo pitný režim. Ke zlepšení často stačí pouze nějaká změna, ale někdy je nutné tento problém řešit pomocí léků, které mají vliv na tvorbu moči.

Chronická nespavost

Budíte se aniž by za to mohla nykturie či apnoe? V tom případě zato nejspíše může chronická nepsavost. Neporušili jste náhodou výše zmíněná pravidla spánkové hygieny? Netrpíte depresí? A nebo zrovna procházíte obdobím, kdy se na vás všechno hrne ze všech stran.

V případě, že si s poruchou spánku nebudete umět poradit, klidně navštivte lékaře nebo spánkovou poradnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies