Neobvyklá jména jsou v módě

Obliba křestních jmen se neustále mění. Zatímco kdysi byla moderní typicky česká jména, dnes jsou in méně obvyklá křestní jména. Vzácné není ani udávání dvou křestních jmen.
Dítě sedící na trávě

Vzácná a neobvyklá křestní jména

Popularita neobvyklých a vzácných křestních jmen vzrostla zejména s příchodem oblíbených televizních filmů, seriálů a telenovel. Například v letech 1999 a 2000 se začaly užívat jména jako je Esmeralda, Nikita, Pamela, Antonio, Kevin nebo Brandon.

 

Existuje dokonce i muž jménem Winnetou Milenko. Velký vliv na oblibu neobvyklých křestních jmen mají také české celebrity – například Gottovy dcery Charlotte Ella a Nelly Sofie, dcera Mahuleny Bočanové Marina, dcera Markéty Hrubešové Christel, dcera Barbary Nesvatbové Bibiana, dcera Veroniky Žilkové Kordula nebo syn Terezy Maxové Tobias Joshua.

Křestní jméno vybírejte opatrně

Při výběru jména bychom neměli brát v úvahu jen to, zda se líbí nám, ale i to, co může přinést našemu dítěti. Všeobecně platí, že čím vzácnější má dítě jméno, tím hůře – dítě může mít potíže s pravopisem i výslovností jména. Nemluvě ani o tom, že se díky jménu může stát terčem posměchu svých vrstevníků.

Jaké jméno lze v ČR dítěti dát?

Pokud toužíte dát dítěti neobvyklé jméno, ale nevíte, zda vám bude uznáno, zajděte se zeptat na matriku. V ČR jsou uznávána jména zapsaná v matriční příručce „Jak se bude vaše dítě jmenovat“ – pokud v něm matrikářka vámi žádané křestní jméno nenajde, putuje žádost k soudní znalkyni.

 

Neobvyklá jména uvedená v kalendáři nebo oficiálních internetových seznamech křestních jmen (např. www.krestni-jmena.cz) uznána již jsou. Dát dítěti dvě křestní jména naše zákony umožňují také.

Více z rubriky Rodiče a děti

Děti versus jesličky - školka a škola

Začlenění dítěte do kolektivu

Dětství -vývoj dítěte

Kojenecké plavání

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies