Není sůl jako sůl

Pohádkové rčení „ Sůl nad zlato“ zaručeně platí, jde ovšem o to, jak se solí budeme zacházet. Sůl je pro lidský organismus životně důležitá, ale jsou také situace, kdy nás může její množství doslova zabít. Máte představu kolik druhů soli existuje? Pokud dne, dnes vám to řekneme.

Solné skály

Sodík a chlor

Sůl je z 99 procent tvořená chlorem a sodíkem. Do soli se ptom přidává jod, fluorid sodný či draselný a nebo kyselina listová. Co se týče kyseliny listové, je jejípřidávání jaksi sporné. Je sice důležitá pro budoucí maminky, ale pravidelný přísun kyseliny listové v potravinových doplňcích zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty. V soli najdete také protihrudkující látky, některé z nich naneštěstí obsahují anorganický hliník, což nás tedy moc netěší.

bestpeppermillblog.comSůl kamenná

Sůl kamenou známe všichni, ale kde se tady vzala Když Evropa byla pod hladinou moře, země se na určitých místech zvedala a klesala, došlo k oddělení okrajových moří, která během doby vysychala. V průběhu milionů let vzniklo až 800 metrů silné solné vrstvy, která pokryla zem a čerpáme odtud dodnes. Halit (sůl kamenná) se těži i v hloubkách několika set metrů.

Mořská sůl

Mořská sůl se pyšní obsahem přírodního jodu a získává se z takzvaných salin odpařováním. Kvalita mořské soli se ovšem stále zhoršuje. Kdo za to může Průmyslové znečištění mořské vody v pobřežních oblastech.

Sůl z Mrtvého moře

Spousta lidí se k Mrtvému moři jezdí léčit, blahodárně na ně působí právě ona sůl z Mrtvého moře. Moře vzniklo asi před třemi miliony let na území dnešního Jordánska a Izraele. Sůl, která se zde vyskytuje je charakteristická vysokým obsahem minerálních látek. Obsahuje dokonce 30 procent magnesia a 22 procent draslíku. V kuchyni se sůl z mrtvého moře neužívá, zato úspěšně léčí kožní choroby.

Vřídelní sůl

Možná jste o ní ještě neslyšeli. Vřídelní sůl se získává odpařováním z nasyceného roztoku, solanky. Čím vyšší je teplota odpařování, tím je sůl jemnější. Přírodní solanka se získává ze solných pramenů, jezer, moře a nebo vzniká luhováním. Luhování Do podzemního solného ložiska se zavede voda a v té se sůl pozvolna rozpouští.

Zdravotní soli

Jde o sůl, která už s přírodní solí nemá nic společného. Jsou produktem potravinářského průmyslu. Chlorid sodný je v této soli z určité části nahrazen chloridem draselným. Možná tuto směs znáte pod názvem Glauberova sůl.

Mohli jste také zaslechnout o himalájské soli, která je označována jako prasůl, většinou pochází z Pákistánu. A sůl kalaharská Jde o velice čistou sůl ze slaného jezera Kalahari v Africe. Takových slaných jezer existuje na světě více.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies