Nemáte práci? Zkuste přivýdělek!

Najít v této nelehké době dobrou práci není vůbec jednoduché. Nedostatek financí ale mohou částečně vyřešit brigády. Jak zvolit tu správnou a kolik si smíte přivydělat, aniž byste přišli o podporu?

Dolarové bankovky  s bílou pokladničkou ve tvaru prasete

Jakou brigádu zvolit?

Nebojíte-li se manuální práce, můžete si vyzkoušet lepení krabiček či obálek, montáž hraček, výrobu bižuterie a mnohé další. Existují i firmy, pro které můžete manuální práci dělat doma, hotový výrobek ale musíte na místo donést v přesně určenou dobu. Tento typ práce bývá ohodnocen za kus, takže záleží na vaši pracovitosti a šikovnosti. Vydělat si můžete až 4 000 Kč.

Jste-li raději venku, zajímat vás bude možná roznášení letáků (firmy platí cca 25 haléřů za jeden leták, přivýdělek se pak pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun), stánkový prodej nebo sběr ovoce a zeleniny.

Dalšími možnostmi je prodej kosmetiky (na živnostenský list), hlídání dětí (upřednostňují se ženy, kteří mají s hlídáním zkušenosti), práce v pojišťovnách, úklid v domácnostech a podobně. Občasnou výpomoc na úklid potřebují i stavební firmy, oslovit tedy můžete i je.

Pozor na podvodníky!

Možností přivýdělku je opravdu hodně. Pozor ale na inzeráty slibující tučný výdělek za minimum odvedené práce nebo inzeráty, kde je nutný jakýsi vstupní poplatek. V inzerátu by vždy měl být uveden telefonický kontakt na zodpovědnou osobu, dále sídlo firmy, druh práce a ohodnocení práce. Takto na první pohled rozeznáte solidní nabídku od výmyslu podvodníků. Při dotazování na bližší informace by vám také dotyčný neměl odpovídat tak, abyste se prakticky nic nedozvěděli.

Sehnali jste brigádu? Nezapomeňte na smlouvu a oznámení Úřadu práce

Jakmile si s inzerentem plácnete, měli byste uzavřít dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Jste-li navíc vedeni na Úřadu práce jakožto uchazeč o zaměstnání, do osmi dnů od podepsání dohody musíte úřadu tuto skutečnost oznámit. Zároveň musíte písemně každý měsíc doložit výši přivýdělku. Úřad práce toleruje přivýdělky do 4 000 Kč měsíčně hrubého příjmu, jinak ztratíte nárok na podporu v nezaměstnanosti (popř. podporu při rekvalifikaci).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies