Nejvýznamnější objevy 20. století

20. století přineslo několik přelomových objevů, které dokázaly ovlivnit, a to viditelným způsobem, směr dalšího vývoje celého lidstva. Zde najdete 10 těch nejvýznamnějších.
Starý počítač s klávesnicí

Penicilin

Penicilin, první účinné antibiotikum, byl objeven roku 1928. Dokázal zachránit milióny životů. Ale není se čemu divit, když má silné účinky nejen proti bakteriím stafylokoků, ale i proti streptokokům, bakteriím záškrtu, meningokokům a ke všemu nemá žádné negativní účinky na lidský organismus.

Atomová bomba

Na výrobě první atomové bomby se podíleli ti nejlepší vědci, kterými byli například Albert Einstein, Robert Oppenheimer či Enrico Fermi. První zkušební výbuch byl pak proveden 16. července 1945 v 5:30 hodin v poušti Nového Mexika.

Antikoncepční pilulka

Roku 1951 se americkému vědci Carlu Djerassimu podařilo vyrobit hormon norethisteron, jenž se stal základem antikoncepčních pilulek. S myšlenkou hormonální antikoncepce však přišel jako první Ludwig Haberlandt, v počátku dvacátých let, který vycházel z faktu, že žena v období těhotenství znovu neotěhotní, jelikož její vaječníky produkují hormon progesteron. Poprvé se antikoncepční pilulka objevila v roce 1960 v Americe.

Struktura DNA

Anglický vědec Frederick Griffiths zjistil roku 1928, že základem našich genů je chemická látka, která byla v pozdějších letech identifikována jako DNA (deoxyribonukleová kyselina). Tento objev otevřel zejména medicíně nevídané možnosti.

Počítač

První programovatelný počítač (Z3) sestrojil němec Konrád Zuse a to již v roce 1941. Tento počítač měl 2600 telefonních relátek, jeho rychlost byla 50 aritmetických operací za sekundu a pracoval ve dvojkové soustavě.

Mobilní telefon

První mobilní telefon byl představen roku 1946 v Americe. Jednalo se však o radiotelefon, který byl montován do automobilů a využíval šest kanálů v pásmu 150 MHz. Tyto mobilní radiotelefony odstartovaly další výzkumy v oblasti bezdrátových přenosů a v prosinci 1947 byl zveřejněn první popis principů mobilní sítě. Více o mobilních telefonech a technice ZDE.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies