Nejoblíbenější (nejen) vánoční pohádky

V anketě „nejoblíbenější pohádka“ mezi dětmi jednoznačně zvítězil kouzelník Harry Potter, ale hned v zápětí za ním se objevila česká klasika jako je například pohádka S čerty nejsou žerty. Pojďme si připomenout nejkrásnější pohádky.

Chlupatý čert z pohádky

Kouzelnický učeň z Bradavic

Harry Potter je sága filmů, jenž byla natočena podle fantasy knížek od britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Již po prvním díle Harry Potter a Kámen mudrců jeho popularita nabyla obrovských rozměrů, a proto se nemeškalo a započala série filmů podle knižní předlohy. S každým dílem rostl úspěch mladých herců, kteří ve filmu představovali hlavní hrdiny. Společně s ním rostl i marketing a distribuce fenoménu H.P. Doposud vyšlo o Harry Potterovi sedm knih a dvě doplňkové publikace, natočilo se šest filmů, a pořád se drží na pomyslném žebříčku slávy.

S čerty nejsou žerty

Příběh této pohádky zná jistě každý, postavu poctivého nádeníka Vladimíra Dlouhého, který se „pobratříčkuje" s mladým čertem v podání Ondřeje Vetchého, na něhož dohlíží charismatický Karel Heřmánek jako sám kníže pekel Lucifer. Režisér Hynek Bočan by se jistě divil, jak jeho pohádka proplouvá generacemi a je neustále považována za jednu z nejkrásnějších pohádek.

Šíleně smutná princezna

Hudebně - romantická princezna Šíleně smutná princezna je považována za jednu z těch lépe vydařených a roky přetrvávajících pohádek. Důvodem může být opět vynikající výběr hereckého obsazení jako Josef Kemr, Oldřich Dědek, Stella Zázvorková. Chytrým zakončením bylo obsazení do hlavních rolí milenců tou dobou velmi oblíbenou pěveckou dvojici Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. Na stejné úrovni oblíbenosti jako tato pohádka se usadil i náš novější zelený známý – zlobr Shrek a jeho parťáci při strastiplných cestách při záchraně princezny.

Kdo je "pohádkovým favoritem" u dospěláků? No přeci pohádka Tři oříšky pro Popelku!

U dospělých jedinců vyhrála bezesporu pohádka s křehounkou Libuškou Šafránkovou a okouzlujícím Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích. Tato pohádka natočená v koprodukci ČSR s východním Německem v roce 1973 si získala mnoho srdcí a možná v tom roli sehrává i pěvecký doprovod našeho zlatého slavíka Karla Gotta. Kdo ví, v čem tkví ta ojedinělost některých pohádek, kdy se dokážete na ně dívat desatery Vánoce znovu a znovu.

Zapomenuté i novodobé vánoční zvyky

Vánoční dárky - nákup podle znamení zvěrokruhu

Vánoční dietní jídelníček - chutné recepty s minimem kalorií

Nejlepší vánoční dárky pro děti

Kuriózní vánoční zvyky u nás i ve světě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies