Nejmenší státy světa

Patří mezi ně knížectví, ostrovy, republiky, státy známé i takové, o nichž jsme v životě neslyšeli. Nikdy ale není pozdě doplnit si informace a možná získat i tipy na nevšední dovolenou…
Náměstí sv. Petra ve Vatikánu

Kritéria pro zařazení do přehledu nejmenších států

Tento přehled vznikl na základě dat shromážděných CIA pro "The World Factbook 2008". Byla do něj zahrnuta pouze nezávislá území a státy s rozlohou menší než 500 km².

Sealand

Rozloha: 550 m²

Počet obyvatel: oficiálně 1, neoficiálně 5

Založení: 1967 

 

Knížectví Sealand najdeme u břehů Anglie, v Severním moři. Rozkládá se na Fort Roughs, umělé plošině z 2. světové války, kterou roku 1967 obsadil Paddy Roy Bates, vysloužilý major britské armády, a vyhlásil zde knížectví. Sealand není mezinárodně uznáván, přesto má od roku 1975 ústavu a později zavedl i vlastní měnu – sealandský dolar, který má stejnou hodnotu jako ten americký. V roce 1999, po uzavření smlouvy s HeavenCo Ltd., se pevnůstka stala internetovým rájem, ale požár v roce 2006 veškerou infrastrukturu zničil. Od roku 2007 je knížectví na prodej.

Vatikán

Rozloha: 0,44 km²

Počet obyvatel: 824

Založení: 1929 

 

Ministát ve středu Říma, sídlo Svatého stolce a institucí katolické církve, získal nezávislost 11.února 1929. Současnou hlavou státu je papež Benedikt XVI., který má absolutní soudní, výkonnou i zákonodárnou moc. Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku a náměstí sv. Petra, Apoštolský palác s přilehlými budovami a Vatikánskými zahradami. Vatikán má v OSN statut nezávislého pozorovatele, není jejím členem. Úředním jazykem je kromě italštiny i latina.

Monako

Rozloha: 2 km²

Počet obyvatel: 32 796

Založení: 1297 

 

Země proslavená svými jachtami, knížecí rodinou a pověstí daňového ráje leží na francouzském území u břehů Středozemního moře. Původní pevnost získal z rukou Janovanů 8. ledna 1297 François de Grimaldi, jehož potomci tu v rámci konstituční monarchie vládnou dodnes. Dnes už zesnulého knížete Rainiera III., vládnoucího v letech 1945–2005, vystřídal jeho syn Albert.

Nauru

Rozloha: 22 km²

Počet obyvatel: 13 770

Nezávislost: 1968 

 

Republika Nauru se rozkládá na stejnojmenném ostrově u břehů Austrálie. Zvláštností je , že nemá hlavní město. Nauru bylo objeveno roku 1798, roku 1888 bylo zabráno Němci a během 2. světové války okupováno Japonci. Od roku 1947 je spravováno Austrálií a 31. 1. 1968 se stalo nezávislou republikou. Na ostrově jsou bohatá naleziště fosfátu, jehož intenzivní těžba vedla k zdevastování ostrova.

Tuvalu

Rozloha: 25 km²

Počet obyvatel: 12 177

Založení: 1978 

 

Tuvalu najdeme na mapě v jižním Tichomoří. Toto souostroví, složené z 9 korálových atolů, má i svoje letiště na atolu Funafuti. Bývalá britská kolonie je dnes konstituční monarchií, která získala nezávislost v roce 1978, ale v čele státu stojí stále královna Alžběta II. Referendum v roce 2008 tento stav potvrdilo, a naopak zamítlo odtržení od britské koruny. Tuvalu patří mezi státy ohrožované zvyšováním vodní hladiny v důsledku klimatických změn.

San Marino

Rozloha: 61 km²

Počet obyvatel: 29 973

Založení: 1463 

 

Po Vatikánu a Monaku třetí nejmenší stát v Evropě. V roce 300 n. l. se křesťané usídlili na hoře Titano v Itálii a založili tu náboženskou komunitu. Roku 1463 se z ní stala republika, která je považována za nejstarší na světě. Je členem OSN, ale nikoli EU a od roku 1999 má své vlastní euro mince. Dnes se těší velkému zájmu hlavně kvůli Grand prix Formule 1, která se koná na okruhu v Imole, několik kilometrů od san marinských hranic.

Lichtenštejnsko

Rozloha: 160 km²

Počet obyvatel: 34 498

Založení: 1719 

 

Se svou rozlohou je Lichtenštejnské knížectví 7. nejmenším státem na světě. Leží mezi Švýcarskem a Rakouskem. Původně hrabství se od roku 1719 stalo knížectvím. Během 1. světové války tu chtěli Němci zřídit sídlo papeže, který v této době opustil Vatikán. Oficiální hlavou státu je Hans Adam II., ale od roku 2004 ho běžně reprezentuje jeho syn kníže Alois Lichtenštejnský.Úředním jazykem je němčina a hlavním finančním zdrojem příjmy z bank a finančních institucí usazených na lichtenštejnském území.

Marshallovy ostrovy

Rozloha: 181 km²

Počet obyvatel: 60 174 

Nezávislost: 1979 

 

Dnešní Marshallovy ostrovy byly objeveny v Tichomoří v říjnu 1529 Španělem Alvarem Saavedrou. Staly se španělskou državou a roku 1899 byly prodány Německu. Začátkem 20. století se staly předmětem sporu mezi Amerikou a Japonskem. Od roku 1946 byly obsazeny USA, které na nich prováděly jaderné pokusy.

 

Následujícího roku OSN svěřila souostroví Američanům oficiálně. 1. května 1979 byly Marshallovy ostrovy prohlášeny autonomní republikou. Roku 1986 vstoupila v platnost Dohoda o volném přidružení se Spojenými státy, platná do roku 2023. Marshallovy ostrovy jsou členem OSN a úřední měnou je americký dolar.

Svatý Kryštof a Nevis

Rozloha: 261 km²

Počet obyvatel: 39 817

Nezávislost: 1983 

 

Toto antilské souostroví, tvořené dvěma hlavními ostrovy, leží na severozápadě od Guadeloupu. Objevil ho v roce 1493 Kryštof Kolumbus. Až do roku 1956 bylo anglickou kolonií, roku 1983 došlo k vyhlášení nezávislosti v rámci britského Společenství, jehož je členem. Sv. Kryštof a Nevis je konstituční monarchií, v jehož čele stojí královna Alžběta II. Už několik let se ostrov Nevis snaží dosáhnout samostatnosti.

Dovolená a cestování - další zajímavé články

Francie - důležité informace o zemi

Anglie – důležité informace o zemi

Bulharsko - důležité informace o zemi

Tipy pro milovníky hudby, tance a dobrého jídla

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 3.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 2.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 1.díl

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies