Nejčastější příčiny slepoty

Slepota je fyziologický stav nedostatku zraku, který může mít mnoho příčin. Může vzniknout jako následek různých nemocí, úrazu nebo podvýživy, genetickými defekty či abnormalitami.

Žena opřená bradou o ruce

Která nemoc má slepotu na svědomí?

Postižení zraku mají na svědomí nejčastěji různá onemocnění a podvýživa. Opravdu nejčastější příčinou oslepnutí je kataraka (šedý zákal), glaukom (zelený zákal), zánět oční spojivky či rohovky. U dětí, které ještě nedosáhly věku pěti let je důvodem slepoty nedostatečný příjem vitaminů. Určitý podíl mají také vrozené vady určitých očních tkání. Zrakové postižení dospělých osob v Evropě a Americe je způsobeno stařeckou makulární degenerací a nebo cukrovkou. Makulární degenerace je příčinou ireverzibilní, praktické slepoty. Nejčastěji se objevuje u osob ve věku 65 až 75 let, ale její hranice se neustále snižuje.

Příčina diabetické retinopatie

Diabetická retinopatie vzniká následkem cukrovky (diabetes mellitus). Pokud není cukrovka optimálně léčená, postihne drobné cévy v očích. Cévy se pak ucpávají, čímž dochází k poruše prokrvení oční sítnice. Sítnice je vrstva, která vidění zajišťuje. Další příčinou může být snížená těsnící funkce cév. Postižené cévy netěsní, vytéká z nich tekutina, která způsobí otok sítnice. Oko je sice schopno tvořit nové cévy, ty nejsou ovšem dostatečně silné. Cévy praskají a mohou způsobit krvácení (hemoftralmus). Retinopatie je nebezpečná, protože se dlouhou dobu neprojevuje. Včas ji lze zachytit preventivní prohlídkou očního pozadí. V pozdějším stádiu už dochází k poškození zraku. Cukrovka je nejčastější příčinou nově vzniklé slepoty lidí v produktivním věku.

Slepota následkem úrazu

Úrazy oka jsou hlavní příčinou ztráty zraku v jednom oku, tzv. monookulární slepota. Oční úrazy potkávají v největší míře osoby pod 30 let (při nedodržení bezpečnosti práce) a také děti. Poranění oka je buď povrchové nebo hluboké. Podle způsobu poranění jde o tupé poranění oka nebo penetrující poranění. Oko může být poškozeno chemickou látkou, teplem či zářením. Úraz, který slepotu způsobí, nemusí zasáhnout přímo oko a optické nervy. Pokud dojde k poranění týlového laloku mozku, hrozí oslepnutí.

Oční abnormality

Abnormality, jako je optická nervová hypoplazie, postihuje nervový svazek. Nervový svazek vysílá signály z oka do zadního mozku. Hypoplazie tedy vede ke zhoršení zrakové ostrosti.

Genetický defekt – albinismus

Lidé postiženi albinismem (barevná odchylka způsobená poruchou tvorby barviva melaninu), velmi často trpí rozsáhlým poškozením zraku. Mnozí z nich jsou prakticky slepí.

Pár slov závěrem...

Slepota je příčinou dramatického poklesu životní úrovně každého z nás. Proto při sebemenším potížích s viděním neváhejte a navštivte očního lékaře.

Další články k tématu:

SOS rady pro oteklé oči

Tělocvik pro unavené oči

Co vše poškozuje naše oči?

Oko, optika, oční vady a zrak všeobecně

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies