Nejčastější chyby ve stravování kojenců

Mnoho novopečených maminek se nevědomě při stravování svého dítěte dopouští chyb, které mohou poznamenat celý jeho život. Jaké chyby to jsou?

Miminko s ručičkou u pusy

Základem by mělo být mateřské mléko

Nenahraditelným zdrojem výživy pro kojence je mateřské mléko, které obsahuje všechny potřebné látky pro jeho zdravý vývoj v prvních šesti měsících života. Je prokázáno, že u plně kojených dětí je významně nižší riziko vzniku obezity, cukrovky, alergie a chudokrevnosti. Také rozvíjející imunitní systém kojence je díky mateřskému mléku ve výborné kondici (díky tomu je dítě méně náchylné k nemocem, infekcím dýchacích cest a střevního traktu). Pokud tedy můžeme, kojíme své dítě mateřským mlékem co nejdéle.

Pokud matka nemůže kojit své dítě, je na řadě umělá výživa

Pokud matka z nějakého důvodu nemůže kojit své dítě, řešením může být umělá mléčná výživa. V takzvaném počátečním mléce, které se vyrábí pro novorozence do 4. měsíce života, je větší obsah sacharidů, kterých dítě v tomto období potřebuje nejvíce. Dítě ovšem nemusí umělou výživu snášet nejlépe - po požití mléka může zvracet nebo mít průjem, proto je třeba vybírat umělou výživu obzvláště pečlivě. Vždy se poraďte o způsobu a průběhu výživy s praktickým dětským lékařem.

Upozornění:

Speciální druhy umělé výživy potřebují nedonošení novorozenci nebo nemocné děti.

Jak často dítě kojit?

Často maminky odchází z porodnice s informacemi, že mají své miminko krmit přes den každé tři hodiny a nebo, že jej nesmí kojit v noci. Tyto informace ovšem nejsou pravdivé. Přední odborníci se shodují na tom, že dítě si dokáže samo říci, kdy má hlad a proto by se maminky měly řídit především potřebami dítěte a ne všeobecnými radami. To platí u  kojených i nekojených dětí.

Chybné je i tvrzení, že prázdná prsa znamenají nedostatek mléka. Ve skutečnosti to svědčí o rovnováze mezi nabídkou a poptávkou kojence a také o tom, že se prs dokonale vyprázdnil.

Množství stravy je individuální

Kojenci by měli vypít tolik mateřského mléka, kolik chtějí. Často se ovšem stává, že pediatři maminkám doporučují, aby dítě dokrmovaly umělou výživou a nebo naopak krmení omezovaly (zejména v případě, pokud děti nepřibírají tak, jak si pediatři představují). To je ale velká chyba! Děti v prvních šesti měsících svého života přibývají na váze velmi rozdílně a většinou se jejich hmotnost zvyšuje každý týden o 125 až 250 gramů.

Můžeme se setkat i s případy, že děti stejného věku vypadají jinak (například plně kojené děti mohou být menší a štíhlejší než stejně staré děti, které jsou přikrmovány nebo jsou odkázány na umělou výživu). Je to způsobeno tím, že mateřské mléko neobsahuje žádné takzvané prázdné kalorie, jako je tomu u umělé výživy. Pokud by se maminka snažila miminku nasadit dietu, může ohrozit jeho růst.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies