Nehty – co jste o nich nevěděli?

Věděli jste, že nehty, které bereme jako samozřejmost, potřebujeme k životu? Víte, proč jsou nehty tolik důležité a jak o ně správně pečovat? Přečtěte si náš článek a dozvíte se víc…
nehty

Nehty – co je nehet?

Nehty jsou velmi důležitou součástí lidského těla. Jsou to výrůstky ukončující prsty, které mají velmi významnou roli. Umožňují totiž lepší přenos citlivosti, a proto máte tak dobře vyvinutý hmat. Kdybychom nehty neměli, naše hmatové možnosti by se o mnoho zhoršily. Nehty jsou také velmi důležité pro zvířata, a to zejména pro dravce a predátory, kteří nehty využívají jako nutnou součást při lovu – bez nehtů (neboli drápů) by mnohým zvířatům hrozilo vyhynutí.

 

Nehty zároveň slouží jako ochrana pro ruce a nohy, podobně jako řasy a obočí pro oči.

Nehty – jak rychle rostou?

Lidé si nehty pravidelně zastřihávají z toho důvodu, že jim stačí velmi krátké nehty, které i tak splní svůj účel. Neplatí zde tedy pravidlo jako u některých predátorů – čím delší a ostřejší, tím lepší.

 

Nehty na rukou rostou v průměru rychlostí 0,1 mm za den, na nohou rostou tři až čtyřikrát pomalejším tempem. Můžete si tedy jednoduše spočítat, že kdybychom své nehty pravidelně nezkracovali a nechávali je růst, za rok bychom na rukou měli „pařáty“ dlouhé téměř 40 centimetrů.

 

Stejně jako vlasy či jiné ochlupení na těle, i nehty jsou na dotek necitlivé, protože mají hlavně ochrannou funkci.

Správná péče o nehty

Trendem dnešní doby jsou samozřejmě krásné, zdravé a upravené nehty, které jsou ozdobou každé ruky. Muži začínají využívat manikúru a pedikúru mnohem častěji, než dříve. Krásné nehty jsou totiž symbolem čistoty, zdraví a celkové péče o tělo.

 

Aby byly nehty zdravé, potřebujeme v první řadě dostatek vitamínů a zdraví prospěšných látek, protože nehty jsou vyživovány zevnitř. Zvenčí na ně působí okolní vlivy, které mohou způsobovat jejich poškození.

 

Většina žen si své nehty chrání zvenčí, aniž by o tom věděla – pokud pravidelně používají lak na nehty, přirozeně si je chrání před vnějším poškozením. Pokud chcete mít nehty přirozené, nenalakované a přece krásné a pevné, zakupte si regenerační olejíček na kůži okolo nehtů a nehty si pravidelně potírejte ošetřujícím bezbarvým lakem.

 

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Káva a její historie

Den otců - i tátové mají svůj den

Lidské mutace - mohou za to geny?

Životní prostředí - jak můžeme pomoci?

Věštění z ruky - jak na to?

Lidé, zvuky a hudba - jak na nás působí?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies