Nedovolte dítěti překročit jeho možnosti

Kdo by nebyl rád, kdyby měl doma dítě, které si samo umí smysluplně organizovat volný čas. Bohužel tohle se povede málokomu. Děti se rodí s různými talenty, ale tuhle věc musí odkoukat od rodičů. Je třeba dětem ukázat ten správný směr.

Děti držící se za ruce

České rodiny se řadí k těm extrémním. V některých rodinách děti nedělají vůbec nic, nevěnují se žádným zájmům, nenavštěvují kroužky, pouze sedí u počítače nebo u televize. V jiných rodinách je to pravý opak, děti vzhledem k mnoha zájmům nemají absolutně žádný volný čas. Rodiče mají pocit, že musí honit dítě z jednoho kroužku do druhého. Nejčastějším důvodem takového počínání je realizace vlastních nenaplněných ambicí. Často se stává, že dítě ještě není ani na světě a už je o jeho volnočasových aktivitách rozhodnuto dle přání rodičů. Obě varianty jsou pro děti špatné.

Jak předejít překročení možností?

Kroužek by měl dítě bavit. Nesmí to být tak, že určitá činnost se líbí rodičům a proto jí dítě dělá. Pokud dítě prohlásí, že se mu v kroužku nelíbí, je zbytečné, aby jej dále navštěvovalo. V takovém případě by měl rodič nechat dítě, aby zvolilo jinou alternativu.

Rodiče by měli brát na vědomí, že děti tráví někdy i více jak půl dne ve škole. Potřebují tedy vypnout mozek a přijít na jiné myšlenky. Nejlepší bude fyzická aktivita, pokud možno v přírodě. Nemělo by se ovšem jednat o fyzickou aktivitu zaměřenou na výkon. Každopádně by si rodiče měli odpustit věty typu „ Dělej, dělej, nebuď srab. Ostatní děti to taky zvládnou!“ Tím dítěti příliš klidu nedodáte.

V rámci psychohygieny je dobré dopřát dětem aspoň hodinu času, kdy si bude moci dělat, co uváží za vhodné. Zkuste povolit vše kromě sezení u počítače. Počítač dítěti nadávkujte. V případě, že přišlo ze školy nebo z kroužku, který není zaměřen na pohybovou aktivitu, by měl být počítač po nějaký čas tabu.

Výstražný signál!

Je vaše dítko lítostivé, má potřebu se hádat a je skleslé? To je signál, že je něco špatně. Jestli náhodou svoje limity už nepřekročilo. Dalším signálem může být únava, podrážděnost a zlobení, na které jste nebyli zvyklí. Hrozí, že dítě ztratí zájem i o činnosti, které ho předtím moc bavily. Nejhorší je, když se přetažení podepíše na zdravotním stavu. Jestli je dítě často nemocné, jde o jasný signál, že je toho na něj zkrátka moc.

Nastavujte dětem potřebné mantinely a cíle, povídejte si s nimi o jejich zájmech a činnostech, kterým by se chtěly věnovat. Většina rodičů ani netuší, jak jsou tyto věci důležité. Když je dítě zanecháno volnočasovému osudu napospas, nemůže očekávat, že z toho vzejde něco dobrého.

Zajímavé kroužky rozvíjející dětskou osobnost

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies