Nechce se vaše dítě učit? Pomozte mu s tím!

Ještě se vám nepodařilo vašeho potomka motivovat k učení? Vyzkoušejte prověřené způsoby, jsou efektivní a snadné.

Papíry a pastelky na psacím stole

Jako vyloženě studijní typ se narodí málokdo. Takové dítě je velice zvídavé už odmalička a zajímá se i o věci, které jeho vrstevníky nechává chladnými. Do učení ho většinou nikdo nemusí nutit, je svědomité, ve škole dává pozor a má vysoké cíle. Je to prostě premiant, který je odhodlaný mít vyznamenání v každém ročníku a má už předem rozhodnuto, kterou vysokou školu bude absolvovat.

Většina dětí je ale úplně jiná, školu by raději vyměnily za svůj pokoj s PC a sladké nicnedělání. Mezi nimi je i „pár studentů“, kteří prolézají s odřenýma ušima, a učení jim absolutně nic neříká. Při hodinách jsou znudění a domácí učení se nekoná. Učení je pro ně naprostá ztráta času, nevidí důvod, proč by se měli učit a chybí jim ta správná motivace.

Odměnou nic nezkazíte

Když už dítě nemá žádný jiný důvod, proč se učit, pak mu nabídněte odměnu. Nemusí být přímo finanční, může to být cokoli, co zabere. Cokoli, o čem víte, že by ho potěšilo a co by chtělo. Mělo by si uvědomit, že nic není zadarmo a jestliže si má něco výjimečného zasloužit, pak musí mít nějaké výsledky. Mějte ale na paměti, že odměna musí být skutečná, neslibujte nic, o čem víte, že nemůžete splnit.

Učte se s ním

Tisíckrát ohrané, ale tisíckrát prověřené. Když se váš potomek neumí učit sám, pomožte mu s tím vždy, když bude potřebovat. Není nic jednoduššího a účinnějšího. Na předměty, na které si netroufáte (např. matematika či fyzika), mu ve škole můžete zařídit doučování, ostatní s ním hravě zvládnete. Předměty dějepisu, zeměpisu a podobné můžete pojmout jako zajímavé vyprávění, kdy vy předčítáte, dítě poslouchá a k učivu si vytváří pouto za pomoci své fantazie.

Netrestejte

Zkuste si vzpomenout na svá školní léta, kterak vám bylo nepříjemné, když jste byli trestáni za špatnou známku. Neopakujte chyby svých rodičů a snažte se dítě poučit o chybách jiným způsobem. Nebude stresované a učení ve škole i doma mu půjde lépe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies