Navštivte Babiččino údolí

Kdo by neznal filmové zpracování slavného románu Boženy Němcové – Babičku. Viktorku u splavu nebo panské sídlo si vybaví snad každý. Oblast, ve které se Babička natáčela, je ale skutečně pohádková – přesvědčit se o tom můžete sami.

Kamenné sousoší lidí

Naučná stezka Babiččino údolí

Babiččino údolí je naučná stezka, která vede z České Skalice do Ratibořic a končí v Rýzmburku. Celkem je dlouhá 7,5 km a má celkem 25 zastávek, které upozorňují na přírodní krásy a památky svázané s dílem „Babička“ od Boženy Němcové. Prohlédnout si zde můžete např. Ratibořický zámek, Panský hostinec, Ludrův mlýn, vodní mandl, Staré bělidlo, Viktorčin splav, babiččin pomník nebo novodobější památku – sousoší babičky se všemi jejími vnoučaty. Díky naučným tabulím se mimo jiné dozvíte, co je z románu Babička skutečné a co nikoliv.

Naučná stezka Babiččino údolí je otevřena vždy od 1. května do 30. září a projet ji můžete i na kole (pěší však mají přednost a věřte, že jich tu vždy potkáte spousty).

To nejlepší z Babiččina údolí

Ratibořický zámek

Ve všech budovách Babiččina údolí jakoby se zastavil čas. Interiéry zámku jsou záměrně ponechávány v takovém stavu, aby co nejvíce připomínaly doby, ve které zde žila vévodkyně Kateřina Zaháňská, známá právě z knihy Babička. Zámek pochází z roku 1388 a vystřídala spoustu majitelů. Teprve v době, kdy zde působila vévodkyně Zaháňská a nechala zámek přestavět do klasicistního stylu, získal zámek punc elegantního aristokratického sídla.

Budova Barunčiny školy

Najdete ji na samém začátku stezky, v České Skalici. Stála zde již v roce 1300, o 339 let později byla ale vypálena Švédy a tak se postavila nová školní budova. Pokochat se zde můžete nejen dobovým školním nábytkem, ale i historickými školními pomůckami.

Rudrův mlýn

Další významnou zastávkou je Rudrův neboli Ludrův mlýn, taktéž známý jako jedno z dějišť románu Babička. Po rozsáhlé rekonstrukci bylo obnoveno mlýnské kolo i zařízení mlýnice a vše odpovídá původnímu stavu. V blízkosti mlýna se nachází vodní mandl.

Staré bělidlo

Tzv. Staré bělidlo, kde podle knihy Babička žila, bylo v 18. století zbouráno. Pro představu proto bylo uměle vybudováno v jiné chaloupce – prohlédnout si tak můžete typickou dámskou světničku i způsob, jakým se v tehdejší době žilo.

Sousoší Babička s dětmi

Toto sousoší vytvořil sochař Otto Gutfreund v roce 1922 při příležitosti 100. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. Den odhalení byl velkolepou událostí doprovázenou tanečnicemi v krojích a alegorickými vozy.

Panská hospoda

Krásně zachovalé stavení pocházející z 50. let minulého století. Pocházela odtud Kristla, kamarádka Barunky Panklové, známé z románu Babička.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies