Naučte své děti pravidla správného stravování

Někteří rodiče zbytečně řeší, co jejich dítka mohou a co naopak nesmí jíst. Což je ale špatný přístup. Jde především o to, aby ve svých dětech vytvořili zdravý přístup k jídlu a naučili je správnému stravování. Pokud v tomhle směru rodiče neuspějí, pak může mít dítě sklony k obezitě nebo bude trpět poruchami příjmu potravy.

Naučte své děti zásady správného stravování

 

Pravidlo č. 1 - Pokud jíst nechtějí, nenuťte je.

 

I když se vám bude zdát, že toho vaše dítě moc nesnědlo, nikdy jej nenuťte. Děti prostě sní jen to, co potřebují. Pokud na ně bude vyvíjen určitý nátlak, stejně už to nedojí a budou se navíc cítit i ukřivděně. Budou si pak myslet, že udělaly něco špatného.

 

Tento pocit v nich určitě vyvolat nechcete. Kromě toho, jestli své dítko budete nutit nebo mu budete vyhrožovat, že mu něco zakážete, pokud to nesní, můžete tím zapříčinit i trvalý blok. Samozřejmě byste svým dětem neměli promíjet veškeré jídlo. Úplně postačí, když na ně dohlédnete, aby se pak nedojídaly sladkostmi.

 

Pravidlo č. 2 - Společné stolování je základ.

 

Jestli je to jen trochu možné, zkuste jíst celá rodina pospolu - minimálně 1x denně. U snídaně většinou každý vstáváme různě a všichni spěchají - do práce, do školy, tak se scházejte alespoň u večeře. Snažte se, aby nešlo jen o jídlo, ale abyste si tuto společenskou událost užili jako rodina. Také byste svým dětem měli vštěpit určitý řád a vysvětlit jim, že bude nejlepší, když budou jíst pravidelně a raději častěji po menších porcích. Má to lepší vliv na trávení a za pár let vám dítko jistě poděkuje.

 

Pravidlo č. 3 - Mějte vždy na paměti, že i dítě si může vybrat, co chce k jídlu.

 

Každému nechutná něco jiného. Buďte k sobě upřímní, drazí rodičové. Určitě vám nechutnají všechny pokrmy na světě. Každý má přece právo na to, aby mu něco nechutnalo. Tak proč to nedopřejete i svému dítěti? Některé potraviny, které vaše dítko nemá rádo, mu nenuťte, ale nevyškrtávejte je z jídelníčku. Jestli dítě nemá rádo špenát, tak mu naložte vajíčko, brambory a u špenátu se ho jen zeptejte, jestli si taky dá. Když ne, nevadí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies