Naučte se říkat NE! Nenechte se sebou manipulovat!

Pokud má člověk správné základy slušného chování, tak byl odmalička nabádán, aby nikdy nikoho neodmítl. Není správné odmítnout pomoct člověku v nouzi či v těžké životní situaci, ale jedná se o situace, kdy se s vámi okolí snaží manipulovat. Rozpoznejte situace, kde nemusíte být řešitelem zrovna VY, a bude se vám žít lehčeji. Musíte si umět zjednodušit život a nestarat se o každičký problém a zvlášť o ty, které se vás netýkají.

Žena s rozloženýma rukama

 

Málokdo je zvyklý říct NE, protože se nechceme ostatních dotknout a bojíme se, že je tím naštveme. Před podáním pomocné ruky či před zbrklým souhlasem, bychom si měli umět uvědomit jestli na to vůbec máme energii. Měli bychom poznat, kdy je to pro nás “až příliš velké sousto” nebo riziková situace.

 

Pokud vás třeba kamarádka požádá o radu ohledně vztahu s jejím přítelem či manželem a vy jí poradíte, že je pro něj až moc dobrá, že si ji partner dostatečně neváží a že by si s ním měla dát na chvilku pauzu, můžete se nakonec dostat do prekérní situace, kdy vám to kamarádka později bude vyčítat. Pokud se vám tyto situace stávají často, měla byste se zamyslet nad odpovědností za svá rozhodnutí. Jednou se vám totiž může stát, že tu kamarádku muž vykopne z bytu a vy se stanete její novou “oporou”. Pak se do řešení takového problému upíšete i na měsíce či roky, protože se může stát, že vám vaše dobrota, čisté srdce a pocit viny (za vaši dřívější radu) zabrání vyhození kamarádky z bytu, aby se postavila na vlastní nohy.

 

Existují situace, kdy byste měli ihned poznat, že tady pomoc druhému nebude vůbec platná. Například pokud u vás bude chtít bydlet váš kamarád, který je nějak závislý (gambler, narkoman, alkoholik, dlužník) a už po několikáté vám slibuje, že už “nikdy více”, tady byste měli zapojit zdravý rozum a nenechat se dále využívat. Tady soucit nepomůže. Měli byste ho odvézt na příslušné místo, kde mu s tím problémem pomohou lékaři či jiní odborníci. Tyhle a jim podobné situace někdy prostě nemají řešení.

 

Tipy pro snadnější život

 

Nikdy byste se neměli dotyčnému omlouvat, pokud není vina na vaší straně. Stačí stručně sdělit odpověď - NE. Například řekněte: “Ne, nemám zájem…”, “Ne, tohle si musíš vyřešit sám…”, apod. Pokud ještě nevíte jak odpovědět, tak jen řekněte, že si to potřebujete promyslet. Krutější způsob je slíbit pomoc a pak se na ně vykašlat. A jestli budete dotyčnému chtít pomoct, ale z nějakých důvodů (čas, hodně práce) se mu nebudete moct věnovat, zkuste mu alespoň poradit nějakého člověka, na koho se s daným problémem (situací) může obrátit. Nejhůře s odmítáním pomoci jsou na tom hodní lidé, protože se chtějí více starat o druhé než o sebe.

 

Uvědomte si, že na prvním místě byste se měli vidět vy sami. Zkuste v některých věcech hledět na sebe, své hodnoty a kvality. I vy máte svoji cenu a hrdost. Umění je v dnešní době být tak trochu sobec.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies