Naučte se říkat ne

Abyste měli úspěch v práci, nemusíte všechno odkývnout. Stůjte si za svým a naučte se také říkat ne. Poradíme vám, kdy zejména.

Muž otočený k ženě zády

Kolegyně potřebuje vaší pomoc

Je hezké si v rámci kolektivu pomáhat. Pokud přítelkyně v práci nestíhá plnit úkoly a vy nemáte do čeho „píchout“, udělá vám radost, že někoho můžete zbavit starostí a ještě si tak zkrátit čas. Jestliže kvůli výpomoci ale ohrožujete plnění svých vlastních úkolů, s úsměvem odmítněte. Mračí se na vás kolegyně jako na největší podrazačku? Pak dodejte: „Víš, že ti ráda pomůžu, ale teď se mi to opravdu nehodí.“

Dostáváte úkoly mimo popis práce

Posílá vás šéf vyřídit jeho osobní poštu, kupovat mu obědy nebo dokonce hlídat jeho psa? Uvědomte si, že máte právo odmítnout veškerou činnost, která není zahrnuta do popisu vaší práce. Až vás příště poprosí, abyste mu vyzvedla balíček na poště, odpovězte: „Nemám čas, dělám na..“ a doplňte úkol. Takové vysvětlení nemůže nikoho naštvat.

Děláte, co nechcete

Žádná novinka. Tohle občas zažívá každý. Pokud vám ale nadřízený nabídne novou práci či úkol, na který se necítíte, nesouhlaste jen proto, abyste nevypadala jako neschopná či nepřizpůsobivá. Když budete vlastní přání odsouvat na vedlejší kolej, budete podrážděná a protivná, což se negativně projeví na vaší výkonnosti. Nakonec tedy úkol stejně nesplníte tak, jak byste měla.

Děláte přesčasy

Spousta zaměstnanců věří, že práci přesčas nadřízení ocení. Ve skutečnosti ji často považují za samozřejmost. Pokud cítíte (na výplatní pásce i přístupu šéfa k vám), že nejste za přesčasy náležitě odměněni, přestaňte je vykonávat a stůjte si za tím, že vaše pracovní doba je (např.) od osmi do půl páté.

Trápí vás nerovnoměrně rozdělená práce

Pracujete za dva, ale vaše kolegyně si lakuje nehty s nohama na stole? Nebojte se zajít za nadřízeným s tím a o pracovním přetížení si promluvte. Žádejte přerozdělení úkolů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies