Naučte se mluvit

Řečnickými chybami mnohdy odháníme úspěch nejen v kariéře, ale i v osobním životě. Poradíme vám, jak se jich zbavit a působit skrze mluvený projev vyrovnaně.

Žena s otevřenou pusou držící knihu

Jak má vypadat mluvený projev

V mluveném projevu vždy dbejte na dostatečnou hlasitost, srozumitelnost a stručnost. Pozor na výšku a tempo hlasu – příliš vysoký hlas je protivný, hluboký zase uklidňuje, až uspává. Vyvarujte se monotónnosti projevu – v důležitých pasážích klidně udělejte pomlku a poté mírně zvyšte hlas. Nemluvte příliš rychle.

Pozor na zlozvyky

Kvalitu mluveného projevu často hatí řečnické zlozvyky jako je mnutí brady, ucha nebo nosu; cvakání propiskou, olizování se, hlazení vlasů, kývání celým tělem a mnohé další. Absolutně nepřípustné je mezi řečí žvýkat. Chystáte-li se na delší mluvený projev, zhluboka se nadechněte a chvíli na nic nemyslete. Tímto způsobem uklidníte své tělo.

Velmi častým zlozvykem je také příliš časté užívání jednoho slova – např. slůvka „prostě“. Pozor také na patetické věty jako je: „Měla bych dotaz. Kdy se bude konat porada?“ Pokud máte dotaz, neříkejte, že máte dotaz a rovnou se ptejte! Věta: „Prosím Vás, kdy bude ta porada?“ zní mnohem lépe.

Zásady správné diskuze

Nebojte se zeptat

Nebojte se přiznat, když něčemu nerozumíte. Raději si nechejte i jednoduchou věc znovu vysvětlit než abyste se pak dostali do tíživé situace vyplývající z neporozumění. Pokud někdo o vysvětlení požádá vás, snažte se věc vylíčit jinak než poprvé. Nepoučujte! Posluchač nesmí mít pocit, že on je tím hloupějším a vy chytřejším!

Neskákejte do řeči

Pamatujte si, že v diskuzi mluví vždy jen jeden a teprve poté druhý. Neskákejte druhému do řeči! Jestliže se bojíte, že to, co chcete říct, pak zapomenete, mějte vždy u sebe papír a tužku a vše si poznamenejte. Skočit do řeči je oprávněné pouze tehdy, pokud řečník neví, kdy skončit.

Postoj

Mluvíte-li ve stoje, stůjte rovně, nemějte ruce v kapsách, ale podél těla – cítíte-li nutkavou potřebu ruce zaměstnat, použijte je k umírněné gestikulaci. Jestliže řečníte v sedě, nehrbte se, ruce složte do klína nebo je opřete o opěradla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies