Muži na mateřské

Zdá se, že doba, kdy byla pro muže představa zůstat doma s dítětem potupná, je pryč. Stále více mužů totiž přiznává, že by byli ochotni na mateřskou dovolenou jít. Kdy se vyplatí zavést tento novodobý trend u vás doma?

Muž líbající malou holčičku na tvář

Muž na mateřské – tabu nebo dobrý nápad?

Ačkoliv je v České republice tradiční rozdělení rolí stále silně zakořeněno, a to obzvláště u generace našich rodičů a babiček, mladí lidé v reprodukčním věku se na celou věc dívají jinak. Proč by se o dítě nemohl dočasně starat otec, zvláště pokud sám není proti a žena je schopna svou rodinu uživit? V severských státech funguje mateřská (u otců nazývaná rodičovská nebo otcovská) dovolená již od 90. let a tamní maminky si ji nemohou vynachválit. Pouto dítěte a otce je mnohem silnější, otcové si dokáží péče své ženy o potomka mnohem více vážit a obvykle i poté, co se muž vrátí do práce, se o dítě mnohem více zajímá a stará. Jak ale poznáte, že jste i vy vhodnými adepty na dočasnou výměnu mateřské péče?

Můžete si s manželem vyměnit role?

Odpověď ano platí, pakliže:

  • je manžel ochoten se o dítě s láskou a trpělivostí starat;
  • nevadí mu vykonávat občas také domácí práce;
  • vyděláváte dostatek peněz na to, abyste rodinu uživila;
  • nejste na dítě přehnaně fixována;
  • muž se nebude doma užírat kvůli nerealizovaným ambicím v zaměstnání.

Zvládne to?

Tak zní nejčastěji pokládaná otázka žen uvažujících o výměně rolí. Muži sice přistupují k dětem jinak, pokud v sobě ale mají dostatek lásky a trpělivosti, bezpochyby péči o dítě zvládnou. V některých oblastech dokáží být dokonce „lepší“ – nejsou tolik úzkostliví, nechají dítě více riskovat, příliš neřeší škody, které dítě doma při objevování světa nadělá. Ano, možná budete doma nacházet větší nepořádek než obvykle, ale vaše dítě bude šťastné a vy budete mít více času na sebe.

Jak zvládnout šestinedělí

Mateřská dovolená u nás i ve světě

Muži a mateřská dovolená - prolomení tabu?

Jak mu práci ulehčit a zůstat v klidu

Méně příjemnou součástí mateřské dovolené mužů je péče o domácnost. Pakliže muž s rodičovskou péči na plný úvazek souhlasí jen pod podmínkou, že domácí práce zůstanou vám, odmítněte. Chodit do práce a po návratu ještě vyvařovat a uklízet je úděl hodný zvýšené konzumace antidepresiv (stejně tak není vhodné, aby muž na mateřské zároveň pracoval). Partner by měl převzít alespoň běžnou starost o domácnost, větší práce můžete dělat o víkendech společně.

Pokud se muž domácím pracím nikdy nevěnoval, obrňte se trpělivostí a připravte na pár karambolů. Ideální je přidělovat mu zpočátku jen některé práce a teprve až se zaběhne a pochopí, jak se co dělá, mu přenechat celou domácnost. Jídlo můžete zpočátku o víkendech vařit do zásob (tedy do mrazáku). Pomoci může občas i tchýně nebo paní na úklid. Postupy jednotlivých prací mu napište a dobře uložte. A teď to nejdůležitější – práci, kterou vzal na sebe, už po zaučení nekritizujte. Vám by se také nelíbilo, kdyby vás manžel neustále kontroloval, zda to, co děláte, děláte dobře. Že není vše úplně dle vašich představ prostě „polkněte“. Jsou přeci důležitější věci.

Zůstat v klidu pro vás zpočátku nebude lehké, můžete se ujistit telefonicky, zda je vše v pořádku. Časem ale určitě pochopíte, že je dítě v dobrých rukou.

Stále váháte? Ponechejte partnerovi péči o dítě alespoň na tři dny, nezasahujte a pouze pozorujte. Pokud ucítíte lásku a snahu, věřte, že vše ostatní se partner naučí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies