Motivace zaměstnanců - jak na to?

Někdy není ani tak problém zaměstnance získat, jako si - zvláště ty schopné - udržet. Jaké metody zabírají, abychom patřili mezi zaměstnavatele, kteří se mohou chlubit loajálními a spokojenými pracovníky?
Siluety mužů v oblecích

Příklad geniálního podnikatele Tomáše Bati

O motivaci zaměstnanců věděl své už Tomáš Baťa, který prohlašoval, že z každého dělníka by se měl stát spolupodnikatel. Účastí na zisku dělníky přesvědčil, aby pro něj pracovali tak, jako by to byla jejich firma. Vytvořil geniální systém: postavil pro dělníky domky, restaurace, obchody. Tím jim - kromě slušného výdělku - dával pocit, že pro ně dělá maximum. Dělníci ušetřili, ale peníze vraceli firmě. Navíc je měli uložené v Baťou vytvořených a jím také ovládaných kampeličkách.

Města, která na tomto principu Baťa vytvořil po celém světě, se firma snaží zachovat, i když v nich byla výroba bot kvůli levné asijské konkurenci zastavena. Značka Baťa se snaží udržet svou image. Důkazem je francouzské město Bataville, kde před 7 lety zkrachovala továrna na výrobu bot s 843 zaměstnanci. Nedávno přišla Sonia Baťová, manželka Tomáše Bati ml., s nápadem přestavět tovární haly na byty a ve městě vybudovat parky, obchody a domy pro přestárlé farmáře.

Nehmotná motivace

Pracovní výkon ovlivňuje mnoho věcí. V první řadě je to zájem o práci, která by v ideálním případě měla zaměstnance bavit, dosažené pracovní výsledky a s tím související úspěch, pozitivní mezilidské vztahy s nadřízenými i ostatními zaměstnanci, míra stresu a úzkosti. Ta by měla být vyrovnaná , protože chybějící stres vede k rutině, zatímco nadměrný stres zaměstnance příliš psychicky vyčerpává.

Mzda a další možnosti hmotné motivace

Z hmotných výhod je pro zaměstnance rozhodující mzda. Ta se většinou skládá z pevné částky - fixního platu a pohyblivé částky - prémií. Jako ideální poměr mezi nimi se udává 7:3. Zaměstnavatel má v záloze i jiné nástroje, kterými může zaměstnance motivovat.

Mezi ně patří např.:

  • příspěvek na stravování, popř. závodní jídelna
  • příspěvky na kulturu a rekreaci
  • příspěvek na dopravu a ubytování
  • kurzy a školení
  • používání automobilu, PC nebo mobilu i pro soukromé účely
  • firemní školka nebo hlídání dětí
  • pružná pracovní doba
  • možnost práce z domova
  • práce na poloviční úvazek apod.

U nás se dočtete o práci a kariéře od A do Z:

Životopis – vytvořte si jedinečný
Práce versus přijímací pohovor – pozor na řeč těla
Pracovní smlouva – než podepíšete smlouvu
Jak přežít pracovní pondělí
Jak vycházet s kolektivem
Jak udělat dojem na šéfa
Zákoník práce a dovolená
Práce a kariéra – láska na pracovišti
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies