Moskva - pohádkové město

Říká se, že kdo chce poznat Rusko, stačí, když navštíví Moskvu. Devítimiliónová metropole je největším městem v Evropě. Úchvatné památky působí až neskutečným, pohádkovým dojmem.

Katedrála v Moskvě

Historie Moskvy

Moskva - město v kruhu

První písemná zmínka o Moskvě pochází z roku 1147, kdy suzdalský kníže Jurij Dolgorukij založil na Borovickém návrší dřevěné opevnění - Kreml. Město se pak rozšiřovalo v pravidelných kruzích okolo pevnosti a do kruhových objezdů se soustředí dodnes.

Bitva o svobodu

Město bylo hlavou ruského knížectví již od 12. století. Období 13. a 14. století bylo dobou tatarského útlaku. I přesto se moskevské osídlení neustále rozvíjelo. Roku 1712 bylo vůdčí postavení města sesazeno St. Petěrburkem, který se stal na čas hlavním městem. V 19. století se město znovu obrodilo a jeho sláva nezanikla dodnes.

Moskva a atraktivní místa

Moskva je město politiky, náboženství, zábavy i kultury. Na ploše cca 1 100 km2 najdete stovku parků a výletních lesíků, devět nádraží, čtyři letiště, dva říční přístavy, nespočet univerzit, kostelů, divadel a muzeí, obchodních domů a úchvatných památek. A co víc, ruská metropole je nádherná i v noci. V létě se zde stmívá až v jedenáct hodin!

Hlavní památky v Moskvě

Kreml

V minulosti byla Moskva sídlem ruských panovníků, což se odráží i na charakteru mnoha památek. Hlavní dominantou historického centra města je palác Kreml, který patří spolu s Rudým náměstím mezi světové kulturní dědictví UNESCO. Je obklopen 20 věžemi a představuje soubor rozmanitých architektonických forem.

Moskevské kostely

Mezi nejznámější kostely patří chrám Nanebevzetí Panny Marie se slavnými freskami, chrám Zvěstování, chrám Vasila Blaženého a chrám sv. Archanděla Michaela. Moskva je centrem pravoslavné církve.

Rudé náměstí

Rudé náměstí je obklopeno čtyřmi významnými stavbami: chrámem Vasila Blaženého, mauzoleem V. I. Lenina, Kremelskými hradbami a obchodním domem GUM, který je zařazený mezi 10 nejluxusnějších obchodních domů světa. Pohádkový chrám Vasilije Blaženého je nejstarší budovou města (16. století).

Další významná místa v Moskvě

Mezi další místa, která rozhodně při návštěvě Moskvy nesmíte vynechat, patří Tverská třída, Starý a Nový Arbat. Starý Arbat je velmi živý bleší trh, Nový Arbat je modernější část s mnoha prvotřídními restauracemi. Dalšími cíly turistů, kteří obcházením zajímavých míst rozhodně netrpí nedostatkem pohybu, je úřední budova ruského prezidenta, Treťjakovská galerie. Také Puškinovo muzeum, Leninovo mauzoleum, Stalinovy věže a Alexandrův sloup. Světově proslulé je divadlo Bolšoj těatr a obrovské zvony Car-kolokol a Car-puška nedaleko zvonice Ivana Velkého.

Doporučení na cesty

Pokud chcete navštívit Rusko, musíte si vyřídit vstupní vízum. Jeho cena se pohybuje okolo 1200 Kč. V případě organizovaného zájezdu za vás vízum vyřídí cestovní kancelář. Platit můžete rubly i eury. Nejjednodušší (a nejrychlejší) dopravou do Moskvy je doprava letecká.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies