Móda patří i na svatbu

Každá žena chce být o svatebním dnu tou nejkrásnější nevěstou pod sluncem. Doby, kdy se svatební šaty dědily z matky na dceru, jsou naštěstí dávno pryč. V současné době i svatební šaty podléhají nejnovějším trendům.
Muž se ženou ve svatebním oblečení

SVATEBNÍ OBLEČENÍ - ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

Jak vybírat svatební šaty a oblečení

Při výběru svatebních šatů pro sebe i pro ženicha by jste se neměla řídit pouze svým osobním vkusem, ale také stylem svatby (venkovní, zámecká, v kostele), její velikostí, místem, kde se koná a tím, co všechno hodláte v den svatby podniknout. Hlavní zásadou svatebního oblečení ženicha i nevěsty je ladit k sobě.

Než si svatební oblečení zakoupíte

Před výběrem svatebního oděvu si ujasněte, zda budete chtít šaty šité na míru, koupené nebo zapůjčené a stanovte si částku, kterou do nákupu šatů hodláte investovat. Rozhodně se vám ale nevyplatí šetřit. V den vašeho života se chcete přece cítit báječně a být obdivována.

Aby k sobě ženich a nevěsta ladili

Pokud je nevěsta o hodně menší než ženich, měla by si vzít vyšší podpadky a nechat si na hlavě vytvořit vyšší účes, např. drdol. Opticky prodlužuje také delší kytice a splývavé (ne široké) svatební šaty. Žena stejně velkého nebo menšího snoubence si může dovolit více se odhalit a vzít si na sebe širší sukni, čímž se bude opticky zmenšovat. Postavu korpulentnějších dam zužuje splývavá dlouhá sukně, drobná, útlá žena si může dovolit sukni širokou.

SVATEBNÍ OBLEČENÍ PRO NEVĚSTU

Pravidlo při výběru svatebních šatů zní: V jednoduchosti je krása. Čím zdobnější je látka, tím jednodušší by měl být střih a zpracování. V chladnějším ročním období patří ke svatebním šatům také rukavice, klobouky a podobné doplňky. Podle tradice si smí nevěsta jen jednou za život obléci dlouhé bílé šaty a bílý závoj. Svatební šaty nemusí být nutně bílé, moderní jsou i jemné odstíny modré, růžové či meruňkové. K šatům musí ladit také účes, make-up, ozdoby a doplňky.

Svatební šaty

Vybrat z nepřeberného množství svatebních šatů ty nejlepší je opravdu těžké. Práci vám ulehčí sestra či kamarádka, avšak konečné rozhodnutí je na vás. Navštivte co nejvíce svatebních salónů, nenechte se přemlouvat prodavačkami a vybírejte šaty, ve kterých se cítíte nejlépe. Říká se, že ženich by před svatbou šaty vidět neměl (přináší to smůlu), ale pokud si myslíte, že vám poradí nejlépe, pověrám nevěřte.

Pravidla při výběru svatebních šatů

  • Je-li nevěsta drobné štíhlé postavy, neměly by se na jejich šatech vyskytovat velké vzory ani velké ozdoby.
  • Nevěsty malé plnější postavy by neměly volit příliš nabírané a široké sukně, opticky prodlužují splývavé šaty se sukní ve tvaru A.
  • Vysoké silné nevěsty by se měly vyvarovat nabíraným rukávům a výraznému zdobení. Živůtek šatů by měl být střižený v pase do špičky nebo rovně pod prsy.
  • Pokud je nevěsta bledý typ, neměla by si vybírat čistě bílé šaty (oživí ji spíše krémové, broskvové či jinak zabarvené v teplých barevných tónech – ne v modré!).

Nákup svatebních šatů

Nejlevnější, jednoduché svatební šaty koupíte cca za 3 000 Kč, za luxusní svatební šaty zaplatíte i několik desítek tisíc korun. Šaty je třeba měsíc až tři měsíce předem objednat, proto s jeho výběrem začnětě dříve.

Krejčovství – svatební šaty na míru

Může se stát, že vám nebudou sedět žádné šaty z půjčoven nebo máte svou vlastní představu o podobě a stylu svých svatebních šatů. Pak je jediným řešením nechat si je ušít na míru. Model bude vytvořen speciálně pro vás, takže je zaručeno, že budete originální. Cena za práci se pohybuje okolo 2 000 Kč, materiál se platí zvlášť.

Půjčovna svatebních šatů

Vypůjčení svatebních šatů je nejpoužívanější variantou. Šaty se půjčují zpravidla na víkend a půjčovné činí cca od 2 000 do 10 000 Kč.

Svatební šaty roku

Již od roku 1999 se u nás každoročně koná soutěž módních návrhářů o svatební šaty roku. Návrháři uplatňují svou fantazii na romantických, sexy odhalujících i okázale luxusních výtvorech a dávají nám tak najevo, že svatební šaty nemusí být vždy jen klasicky bílé, princeznovského střihu.

Svatební šaty roku 2006

Svatebními šaty roku 2006 se staly šaty návrhářky Valentiny Armani, které na módní přehlídce v Praze předvedla modelka Iva Kubelková. Soutěže se zúčastnilo 44 módních návrhářů.

Svatební šaty roku 2007

8. ročník soutěže svatební šaty roku proběhne v dubnu roku 2007 a opět jsou očekáváni nejlepší módní návrháří z České republiky i zahraničí.

Svatební šaty Brno, Ostrava a Praha

Největší výběr svatebních šatů nabízejí půjčovny ve třech největších městech: v Praze, Brně a Ostravě. Zároveň je však nutno počítat s vyššími cenami.

Svatební vlečka

Svatební vlečka se hodí hlavně k velkým obřadům a svatbám v kostele. Praktičtější jsou zapínací nebo krátké vlečky. Dlouhé vlečky se užívají ke svatbám ve velkých prostorech. Vlečku mohou nést družičky, samonosná vlečka potřebuje před vstupem do obřadní síně jen trochu upravit.

Svatební závoj

Svatební závoj se nosí ve třech délkách: krátký na ramena, středně dlouhý do půli zad nebo dlouhý až na zem. Může být zdobený stužkou, korálky nebo výšivkou. Svatební závoj dnes není podmínkou, ale jen doplněním vzhledu nevěsty.

Prádlo

Úkolem spodního prádla je skrýt nedostatky a vyzdvihnout přednosti. Pokud jste si vybrala svatební šaty s hlubokým výstřihem, vybírejte si podprsenky push-up. Barva prádla by měla být podobná barvě pokožky. Hlavní je ale jeho pohodlnost. Přece jen v něm strávíte celý den.

Punčochy

Také barva punčoch by měla ladit s barvou šatů. Noste vždy u sebe jeden pár punčoch navíc, během nošení se mohou snadno roztrhnout. Nebo vyzkoušejte tzv. punčochy ve spreji. Zvykem je, že ženich nebo svědek během hostiny zbaví nevěstu podvazkového pásu a vydraží jej.

Svatební obuv

Styl svatební obuvi by měl odpovídat stylu šatů. Tvar špiček obuvi má být stejný jako tvar dekoltu a čím větší je dekolt, tím vyšší podpatky. Aby si nohy na nové boty zvykly, choďte v nich chvíli doma, zkrátka si je prošlápněte.

Svatební bižuterie a svatební prsteny

Svatební šperky by měly být třešničkou na dortu ve výzdobě nevěsty. Nosí se nejen zlaté a stříbrné šperky, ale i jednoduchá bižuterie, kamínkové náhrdelníky apod. Svatební prstýnky jsou korunou celého svatebního obřadu. Obecně platí, že v tento den by neměli mít ženich ani nevěsta na rukou žádný prsten kromě zásnubního nošeného na pravé ruce.

SVATEBNÍ OBLEČENÍ PRO ŽENICHA

Oblek ženicha se řídí oblečením nevěsty, a to barevností i stylovostí. Pokud si nevěsta zvolí luxusní velkou toaletu, měl by i ženich sáhnout po zdobeném obleku či fraku. K jednoduchým svatebním šatům je zase lepší vybírat méně výrazný klasický oblek. Nosí se tedy nejen obleky, ale i fraky či žakety. Zakázanou barvou je černá (přípustná pouze u fraku).

Svatební oblek

Jednořadý nebo dvouřadý oblek je nejpoužívanějším svatebním oděvem ženicha. Sako i kalhoty musí být stejné barvy, oblek vždy zapnutý. Košile i kravata smí být různobarevná. Čím dál tím oblíbenější je bílý či béžový oblek se světlou obuví. Elegantní a moderní je také askot – pánská šálka místo kravaty. Do klopy saka nezapomeňte vsunout kapesníček a na okraj saka připevnit myrhu.

Svatební boty

Svatební obuv ženicha by měla kopírovat barvu kalhot.

SVATEBNÍ OBLEČENÍ HOSTŮ

Hosté, družičky a svědkové by měli být oblečení svátečně, ne však příliš okázale. Pro muže je vhodný klasický oblek, ženy by neměly volit příliš krátké nebo výrazné šaty. Žádná žena na svatbě by neměla svými šaty konkurovat nevěstě. Tento den je určen pouze a jenom pro ni!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies