Mluvíme s pubescenty o sexu

Za sexuální výchovu dětí zodpovídají především rodiče. Proto je nutné s dětmi otevřeně a bez ostychu promluvit o sexu. Mimo to, že poskytnete dětem důležité informace, posílíte i váš vzájemný vztah.

Nohy trčící z pod peřiny

Sexuální výchova

Důležitost sexuální výchovy je opravdu velice významná. Rodiče se nemohou spoléhat pouze na informace, které si děti přinášejí z rodinné výchovy a podobných školních předmětů. Ve škole se obvykle z důvodu ostychu nezeptají, na to co je zajímá. Poskytnout zbývající informace je tedy na rodičích. Pokud budete vést s pubescenty otevřené hovory o sexu, pomůžete mu dělat v oblasti sexu správná rozhodnutí. Mladého člověka je třeba seznámit také s tématy, které se týkají znásilnění, homosexuality a dalších.

Je třeba vystihnout správný okamžik

Někdy se může zdát, že ta správná chvíle nepřijde snad nikdy. K nastartování tohoto choulostivého rozhovoru lze využít například televizní pořad zabývající se touto tématikou, knihu nebo časopisy, které se tímto problémem často zabývají. Když se dítě samo zeptá, pokud je to možné, nikdy hovor neodkládejte. U dívek přichází správná chvíle s nástupem menstruace. Pokud dítě o sexu mluvit nechce, netlačte na něj, vyčkejte až přijde správný okamžik.

Přímost a upřímnost

V rozhovoru buďte upřímní a přímí. Jestli je vám nějaké téma nepříjemné, klidně to řekněte, ale snažte se to vysvětlit. V případě, že nevíte odpověď na otázku vašeho dítěte, přiznejte to a nabídněte, že odpověď zjistíte. Vždy jasně vyjádřete svůj názor na různá témata týkající se sexuálního života. Povězte o rizicích, která s sebou sexuální život nese, například o pohlavních nemocech nebo neplánovaném těhotenství.

Nestačí jen jeden rozhovor

Dejte dítěti najevo, že po prvním rozhovoru není konec, že za vámi kdykoli může s jakoukoli otázkou přijít a poradit se. Nezapomeňte říct, že máte radost, že se s vámi dítě přišlo poradit a popovídat si.

Puberta - jak ji zvládnout?

V tomto období se často stává, že dospívající dítě má pocit velkého tlaku ze strany rodičů a celé rodiny. Začíná hledat únikovou cestu a snaží se čelit tlaku, který je na něj vyvíjen. V tomto období platí jedno pravidlo: dávejte méně zákazů a více nezávazných rad, hovory veďte v přátelském duchu.

Vaše dítě už je sexuálně aktivní

Jestliže vaše dítě již vede aktivní sexuální život, neznamená to, že by diskuze o sexu měly ustat. Pokud si myslíte, že ještě není připraveno, klidně to dejte najevo, ale zároveň respektujte jeho rozhodnutí. V tomto období je vhodné zdůraznit roli antikoncepce. Žádný rodič nechce, aby sexuální život dítěte začal neplánovaným těhotenstvím. Mluvte také o nebezpečí častého střídání partnerů a nechráněného sexu. Dobré je také vysvětlit, že sex není jen o fyzickém kontaktu, ale jde především o vztah a citovou záležitost.

Pokud všechny tyto věci dospívajícím vysvětlíte, uděláte pro jeho budou život opravdu hodně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies