Miminko v těhotenství naslouchá

Dříve se tolik nepřikládal důraz tomu, že by dítě prožívalo a vnímalo už během těhotenství. Miminko ale není odděleno od světa neproniknutelnou stěnou břicha matky, ale vnímá, a to možná víc, než si myslíme.

Embryo dítěte ležící v dlani

Miminko v těhotenství naslouchá – co vnímá?

Celosvětový výzkum ukazuje na nová fakta o vývoji dítěte. Poukazuje na schopnosti a citlivost, kterou má miminko od počátku své existence. Dítě má již v lůně rozvinuté smysly, dokonce má paměť a schopnost vnímat okolí.

 

Miminko v těhotenství naslouchá - hmat

Nervový systém pracuje již od sedmi a půl týdne. Plod reaguje na tlak, lehký dotek, teplotu, vnímá bolest. Dítě zpočátku vnímá tlak v oblasti hlavy, později se vyvíjí hmat po celé kůži a sliznicích. Dotýkání se a hlazení je proto velmi prospěšné pro zdravý psychologický vývoj. Oproti tomu kouření plodu opravdu škodí.

 

 

Miminko v těhotenství naslouchá - chuť

Dítě neustále polyká. Pije a tráví 15 až 40 ml za hodinu. Od sedmého týdne těhotenství se dají pozorovat chuťové buňky, které dozrávají kolem 14. týdne. Bylo dokázáno, že se dítě zašklebí a zpomalí pití, když je do vody vstříknuta hořká tekutina, a naopak zrychlí polykání, když je přidána sladká substance.

 

 

Miminko v těhotenství naslouchá - sluch

Dítě v děloze vnímá okolní zvuky. Už ve 20. týdnu má dítě plně vyvinutý sluchový aparát. Sluch plodu může být porušen nebo zničen vystavením frekvencím vyšším než 90 decibelů. Dítě se také při hudbě dokáže utišit nebo naopak zneklidnit. Ultrazvuk také ukazuje, že dítě reaguje při náhlém zvuku – jako je např. zahoukání auta, dunění bubnu. Vnější zvuky se dále mísí s vnitřním prostředím, kde hučí krev, tluče srdce apod. Dítě vystavované nadměrnému hluku si tak může přinést na svět nervozitu.

 

 

Miminko v těhotenství naslouchá – řeč

Promlouvat k dítěti už v těhotenství je velmi důležité – dítě dokonce je schopno rozeznat matčin hlas mezi jinými hlasy. Dítě také používá gesta, která budou později nezbytná pro vývoj řeči. Miminko je tak schopné se učit komunikaci a intonaci již v lůně. 

Miminko v těhotenství naslouchá – emoce mají vliv

Emoce matky mají na dítě značný vliv. Stres matky během těhotenství může vést ke spontánním porodům, k porodním a poporodním komplikacím. Matka, která dítě nepřijímá už během těhotenství, může způsobit další potíže a abnormality při vývoji.

 

 

Miminko v těhotenství naslouchá – placenta jako přenosný orgán

O placentě se věřívalo, že tvoří jakousi ochrannou bariéru proti vnějšímu světu. Dnes se ví, že je spíše přenosným orgánem. Co se děje v matce, děje se i v dítěti. Dítě nerozlučně spojené s matkou s ní prožívá radost i smutek, únavu i dostatek energie. Podílí se na její stravě, nemocech, kouření a jiných zlozvycích.. V těhotenství je proto víc než důležitá psychická pohoda a zdravá strava.

 

 

Miminko v těhotenství naslouchá – jak se tváří?

Z výrazů obličeje, z pohybů, srdeční činnosti, změn dýchání a podobných projevů se dá snadno usoudit, že plod vnímá, naslouchá a dokonce i sní. Z obličejíčků se dá číst překvapení, údiv, nedůvěra či pobavení. Dítě pohybuje končetinami, mění polohu těla. Dnes je zřejmé, že je to reakce, která se přenáší mezi těhotnou ženou, dítětem a prostředím. Z toho je zřejmé, že o kvalitě člověka se rozhoduje už od počátku početí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies