Migréna - co ji způsobuje a co proti ní pomáhá?

Díky zrychlenému tempu života a každodennímu stresu bolí hlava občas každého z nás. Migrény se můžeme zbavit pomocí prášků nebo ustane sama, ale časem se z ní může vyvinout chronická bolest hlavy.

Žena s rukama na hlavě

Bolest hlavy

 

Někteří z vás se mohou mylně domnívat, když je bolí hlava, že je vlastně bolí mozek. Bolest hlavy vzniká podrážděním mozkových cév a nervů. Existuje primární bolest hlavy (migréna, tenzní bolesti) a sekundární, jenž jsou důsledkem vážnějších onemocnění. Tenzní bolesti vznikají ze situací, jenž jsou spojeny s psychickým vyčerpáním, nadměrným stresem, nedostatkem odpočinku apod. Bývají popisované jako náhlé a tupé bolesti ve spáncích, ale také vám může být nevolno a někdo trpí i zvýšenou citlivostí na světlo.

 

Migréna

 

Na žebříčku nejčastějších bolestí hlavy je migréna na druhém místě. Její začátky se projeví buď v období puberty nebo až u osob ve věkovém rozmezí 20 - 30 let. Lze mít dvojité vidění, objevují se i záblesky a kruhy, ale většinou bývá migréna ostře vyhraněná na levou či pravou část hlavy a obličeje, a tu paralyzuje. Může trvat i několik dní a mohou za to být odpovědné i vaše geny. Spouštěcích mechanismů je více, ale jedním z nich je genetická predispozice (dědičnost).

 

Co proti ní pomáhá?

 

Existuje mnoho rad, jak si od migrény ulevit, ale na světě ještě není lék, který by s ní definitivně zatočil. Důležité je dodržovat pitný režim a dostatek pohybu. Jako první pomoc skvěle funguje přiložení studeného obkladu na čelo a relaxace na klidném a tmavém místě. Můžete tu bolest zkusit zaspat nebo se jděte projít na čerstvý vzduch. Prášky na bolest mohou být dočasným řešením bolesti hlavy, ale neléčí to migrénu, jen ji pomocí léku odsouváte do pozadí. U těžších případů migrény je dokonce nevhodné užívat běžné léky na bolest, tady vám lékaři předepíšou k užívání syntetická narkotika nebo tzv. triptany. Léky na bolest byste neměli užívat nijak často, neboť vám po nějakém čase již nebudou zabírat. Organismus si na ně zvykne a vy se pak dostanete do fáze, kdy ani nejsilnější ibuprofen nepomůže. Proto pokud vás trápí časté bolesti hlavy, zajděte si pro radu k lékaři.

 

Na potlačení příznaků migrény zkuste bylinkové čaje, třeba z kopřivy, řebříčku, kozlíku lékařského či sporýše, ty zabírají nejrychleji. Od bolesti si můžete ulevit i prostou masáží spánků, kdy pomocí prstů provádíte krouživé pohyby. K masáži se doporučují použít esenciální olejíčky. Prababičky by vám poradili obklad z jednoho rozdrceného stroužku česneku. Rozetřete si ho přes spánky, nechte působit minimálně 10 minut a uvidíte sami. Sprcha také pomáhá, ale opláchněte se ve studené vodě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies