Mezinárodní den žen

Svátek MDŽ by neměl být pouze o tom, aby muži prokazovali lásku ženám a vzdávali jim úctu. Pro některé je to jen jakási forma komunistického přežitku, pro někoho jiného ale tento den může být také o připomínce boje za rovnoprávnost žen. Tento den sice není oficiálním českým svátkem, ale za zmínku určitě stojí.

Lidé v objetí držící květiny

MDŽ

 

Tento svátek se slaví 8. března a původně vznikl za účelem boje pro zlepšení životních podmínek žen. Bylo to v době, kdy se ženy snažily proniknout do veřejného života se snahou uplatnit svá práva a vzít si, co jim (stejně jako mužům) právem také patřilo. Zárodek tohoto boje byl v požadavku žen na volební práva a aby na sebe upoutaly co největší pozornost, uskutečnily v roce 1908 několika tisícový pochod v New Yorku. Touto formou stávky ženy usilovaly o zlepšení pracovních podmínek jako například - zvýšení mezd, nárok na politická práva, kratší pracovní dobu apod. MDŽ úředně uznala OSN (Organizace spojených národů) až v roce 1975.

 

Je na každém z nás, jestli chceme tento svátek slavit či ne, ale původní myšlenku - boj žen za svá práva bychom si měli alespoň v tento den každoročně připomenout. Ať už klasickým způsobem, kdy muži přinesou kytičku pro svou manželku, sestru, partnerku, maminku či kolegyni v práci, nebo jinými druhy uznání, kterými budete chtít potěšit své blízké. Můžete třeba pro svou partnerku připravit večeři, až přijde z práce unavená, nebo ji koupíte knížku, kterou si již dlouho toužila přečíst a nebo ji napustíte vanu, rozsvítíte svíčky a dopřejete jí relaxační masáž. Je jen na vás, jakým způsobem ji dáte najevo, že je pro vás dokonalá a že si nesmírně ceníte její práce a péče o vaši maličkost, domácnost a děti.

 

MDM - existuje mezinárodní den mužů?

 

Ano! I muži mají své dny. Lépe řečeno máte přinejmenším jeden, kdy vás na druhou stranu budou opěvovat a uctívat ženy. Tento “mužský” svátek byl veřejně známý a oslavovaný až od roku 1999, a to od 19. listopadu. Takže drahé ženy, nezapomínejme ani na tu mužskou část populace. Ženy by si také měly více cenit, co pro ně muži dělají a v čem se pro ně obětují. V tomhle případě na kytku zapomeňte a kupte svému milému láhev jeho oblíbeného pití, lístky na nějaké sportovní utkání nebo ho rozmazlujte jinými způsoby.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies