Mezinárodní den dětí

Ať už je vaše dítě jakékoliv, jeden den pro sebe si zaslouží. Tím dnem je 1. 6. - Mezinárodní den dětí. Nešetřete a připravte mu pestrý program. Odměnou vám budou rozzářená očka a zvonivý smích.

Chlapeček objímá malou holčičku

Historie MDD

Prvotní podnět k oslavě dětí vznikl při založení Národního shromáždění 23. Dubna 1920, tedy v době, kdy v Turecku probíhala válka za nezávislost. Iniciátorem tohoto podnětu byl ochránce národních práv Mustafa Kemal, který prohlásil, že děti jsou nejdůležitější součástí budování nového státu. Tenkrát bylo první datum (23. duben) pro tuto oslavu pojmenovanou jako „Den dětí“. Datum i název v Turecku zůstal doposud, nicméně celosvětově se neuchytil.

V roce 1949 se Mezinárodní demokratická federace žen v návaznosti na ochranu dětí motivovanou masovým zabíjením žen a dětí v Lidicích v roce 1942 a následně ve Francii v Ouradour roku 1944 zasloužila o vyhlášení Dne pro ochranu dětí.  Organizace stanovila oficiální datum na 1. červen, který má připomínat sirotky v návaznosti na „Konferenci pro blaho dětí“, jež se uskutečnila v roce 1925.

dítě

V roce 1952 se Mezinárodní unie pro péči o dítě snažila o vyhlášení dne, který by oslavoval výlučné jen děti. OSN v roce 1954 vyhlásila Světový den dětí. Účelem bylo upření pozornosti k nejmenším a jejich potřebám zdravého a dobrého vývoje a vzdělání. Organizací spojených národů bylo všem státům doporučeno sjednocení data oslav, které bylo stanoveno na 20. listopad v návaznosti na přijetí Deklarace o právech dítěte a Úmluvy o právech dítěte z roku 1989. Avšak toto datum se neujalo úplně - některé státy jej přijaly, jiné si stanovily datum 1. června a pár zemí dokonce slaví tento den oba dny.

Den dětí a oslava

Pokuste se zorganizovat dětskou oslavu s ostatními rodiči. Vytáhněte ven všechny šipky, kuličky a hlavolamy a nechte děti, ať si spolu hrají. Můžete uspořádat různé soutěže a výhrou by mělo být nejlépe něco sladkého. Vraťte se do dětství a zahrajte si s dětmi také. Pobaví se tak celá rodina a vy rázem zapomenete na všechny své starosti. Můžete si také zkusit vyměnit role a být na chvíli dětmi, zatímco vaše děti budou hrát vás, rodiče. Třeba se o sobě něco zajímavého dozvíte.

Pokud nechcete svému ratolesti uspořádat oslavu doma, porozhlédněte se po nějaké dětské akci ve městě nebo na venkově. Na tento den je připravena spousta organizátorů potěšit děti všech věkových kategorií.

V tento den bychom neměli zapomenout na opuštěné děti v dětských domovech. Nabízí se sousta možností jak přispět na nějakou nadaci, či veřejnou sbírku, a udělat tak radost i těmto drobečkům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies