Metoda neplodných dnů - spolehlivá antikoncepce?

Jedna z možných antikoncepcí, metoda plodných a neplodných dnů, se nejvíce používala na počátku minulého století, kdy o jiné antikoncepční prostředky byla nouze. Ovšem i v dnešní době jsou páry, které tuto metodu využívají…
Čísla na bílém papíře

Plodné a neplodné dny – nespolehlivá antikoncepce?

Antikoncepce, která využívá plodné a neplodné dny bývá často označována jako nespolehlivá. Záleží hlavně na tom, jak se tato metoda provádí a jestli se kombinuje i s jinými druhy ochrany proti otěhotnění.

Plodné a neplodné dny

U každé ženy může dojít k oplodnění jen tehdy, když je v rodidlech přítomné zralé vajíčko. Období mezi dvěma menstruacemi je podle této metody možno považovat za neplodné dny. Nevýhodou této antikoncepční metody je, že žena nemusí mít menstruaci pravidelnou, čímž není schopna s jistotou určit své neplodné dny.

O poruchách mestruace více zde >>

Dalším problémem je, že spermie dokáže v ženském těle přežít i desítky hodin a počkat si na zralé vajíčko. Proto je skoro až nutné rozšířit plodné období o několik dní před ovulací a po ní.

Výpočet plodných a neplodných dní

Metoda plodných a neplodných dní se nemůže začít používat, kdykoliv vás napadne. Žena si musí udělat výpočet svých plodných a neplodných dní, pro který je nutné, aby sledovala svůj cyklus pečlivě minimálně rok.


Ale ani na výpočty se stoprocentně nemůžete spolehnout, jestliže je váš cyklus nepravidelný nebo pokud jste vystavena vlivům, které mohou délku cyklu změnit (deprese, stres, fyzická zátěž aj.).

Kombinujte antikoncepční metody

Jestliže jste pevně rozhodnuti zvolit neplodné dny, jako antikoncepční metodu, kombinujte ji alespoň se spermicidním gelem a využívejte metody měření bazální teploty nebo použijte kondom.

Měření bazální teploty

Měření bazální teploty se zakládá na tom, že teplota v pochvě se asi za dva dny po ovulaci zvýší o pár desetin stupně. Znamená to tedy, že pokud se teplota zvýší, ovulace proběhla. Teplotu si musí žena měřit každé ráno v klidu a následně si udělá graf, podle kterého jednoduše zjistí, ve kterých dnech měla ovulaci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies