Meningokok - nepřítel mladých lidí

Záludná nemoc zvaná meningokok, patří snad mezi nejdramatičtější a nejrychleji probíhající choroby infekčního původu. A co hůř, nejčastěji postiženou skupinou bývají mladí lidé.

Líbající se dvojice

Meningokok – co ho způsobuje

Meningokok způsobuje docela běžná bakterie, která žije v nosohltanu asi patnácti až dvaceti procent zdravé populace. Lidé s touto bakterií ve většině případů neonemocní, ale mohou se stát nebezpečím pro ostatní.

Meningokok – jak k nemoci dochází

V případě, že meningokok překoná všechny naše obranné bariéry v těle, vyvolá opravdu nebezpečnou reakci. Jedná se o zánět mozkových blan (meningitida) neboli meningokovou sepsi či toxický šok, což je otrava krve. Ta je způsobená přítomností a rychlým množením bakterií v krevním řečišti s toxickým poškozením orgánů.

Meningokok – následky nemoci

V České republice je každý rok zaznamenáno zhruba sto případů meningokoku. Z nich deset až dvacet procent končí smrtí. Pokud se pacienta podaří díky včasné léčbě zachránit, zanechá meningokok trvalé následky. Můžou jimi být hluchota, postižení srdce a někdy i amputace končetin.

Meningokok – jak se přenáší

K přenosu meningokoku dochází tzv. kapénkovou infekcí, obvykle líbáním, kašlem či kýcháním. Většinou se tato choroba šíří mezi lidmi, kteří jsou v úzkém kontaktu. Nejčastější místa, kde se meningokokem můžete nakazit, jsou diskotéky, kluby, letní tábory, různé taneční párty a studentské koleje. K šíření závažné meningokokové infekce může dojít i ve škole v přírodě.

Meningokok – příznaky onemocnění

V počátečním stadiu se meningokok dá velice těžko odhalit. Jeho příznaky jsou téměř stejné jako u chřipky a rozvinout se mohou během jednoho až tří dnů, ale i do několika hodin. Někdy se u nakažených meningokokem objeví bolesti hlavy, kloubů, svalů, vysoké teploty či vyrážka. Ovšem ne všichni postižení mívají tyto příznaky. Jsou případy lidí, kteří byli nakaženi meningokokem a neobjevil se u nich žádný z příznaků.

Meningokok – nejčastější skupiny onemocnění

Nejrizikovější věkovou skupinou, kterou meningokok ohrožuje, jsou mladí lidé mezi patnácti až devatenácti lety, ale mohou se nakazit i starší lidé či kojenci.

 

Největší problémy s meningokovým onemocněním je v posledních letech ve Velké Británii, dále pak v Irsku, Nizozemsku, Maďarsku, Kanadě a na Islandu.

 

Meningokok – prevence

Odborníci se shodují, že nejlepší prevencí proti meningokoku je očkování. K dostání je již i v České republice nová generace očkovacích látek, tzv. konjugované vakcíny. Ty zaručují dlouholetou ochranu (podle posledního výzkumu až 15 let).

Očkovat je možné děti od dvou měsíců, ale i během dospívání či dospělé.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies