Maltézský psík

Maltézský psík pochází od Středozemního moře. Přídavné jméno "maltais" znamená ze semitského slova "přístav" nebo "chráněné místo". Plemeno maltézský psík bylo rozšířeno už v době Aristotela.

Maltézský psík ležící na posteli

Maltézský psík

Původ

Maltézský psík pochází od Středozemního moře. Přídavné jméno "maltais" znamená ze semitského slova "přístav" nebo "chráněné místo".Toto plemeno bylo rozšířené už v době Aristotela a je stále v literatuře přisuzované Egyptu. Ve starém Egyptě byla při vykopávkách nalezena soška maltézského psíka a nálezy z Řecka dokládají o oblibě tohoto psíka hlavně ve vyšších společenských kruzích.Hlavně byl oblíbencem zámožných dam (také Kleopatry). Maltézský psík patří k jednomu z nejstarších plemen psů. Za posledních 4000 let se maltézský psík vůbec nezměnil.

Maltézský psík a jeho charakteristika

Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha maltézského psíka je velmi přátelská, bez známek agrese. Maltézský psík vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě.

Výška

Výška je 25 až 30 cm, váha se pohybuje mezi 2,5 až 4 kg.

Srst

Srst je chomáčkovitá, dlouhá, velmi hustá, nepřiléhá k tělu, nemá podsadu a je vždy bílá.

Péče o srst

Srst se rychle zacuchá a musí se každý den vyčesat, zvláště na břiše, pod ušima a mezi končetinami. Výhodou této srsti je, že nelíná, protože eventuální odumřelé chlupy se zachytí v kartáči. Ve zvukovodu, který musí být vždy čistý, nesmějí být žádné uvolněné chlupy. Pokud je to nutné, zastřihávejte uvolněné chlupy mezi polštářky na tlapkách. Nejvíce péče srst potřebuje v období přeměny štěněčí srsti za dospělou. To je nutné kartáčování a česání denně. Také je to nutné z toho důvodu, aby si štěně zvyklo na pravidelnou péči. Zralá, dospělá srst vyžaduje frekvenci česání podstatně nižší, většinou 1 - 2 krát týdně podle typu a kvality srsti.

Povahové rysy maltézského psíka

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

Maltézský psík a jeho výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psíci se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána.

Pohyb

Toto plemeno se spokojí s průměrným množstvím pohybu, to však neznamená, že odmítne dlouhou procházku. V sychravějším počasí bychom ale neměli procházky moc přehánět, protože maltézský psík má menší odolnost proti vlhkému prostředí.

Věk

Maltezáček se bez problémů dožívá vysokého stáří. Věk 16 až 18 let není u tohoto plemene žádnou zvláštností.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 5 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies